1/2/18

Αόρατη κλωστή - Phantom thread

H νέα ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον (που μας είχε χαρίσει τις επιτυχίες «Μανόλια» και «Θα Χυθεί Αίμα») με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις που δήλωσε ότι παίζει τον τελευταίο ρόλο της καριέρας του, είναι μια απροσδόκητη ερωτική ιστορία, την οποία ο σκηνοθέτης αναπτύσσει με έναν –επίσης- απροσδόκητα αργό ρυθμό. 

Το σενάριο εστιάζει στην προσπάθεια δύο ανθρώπων να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να επιβληθούν στα ένστικτά τους και παράλληλα να επιβάλλει ο καθένας τους δικούς του όρους, έστω και με ανορθόδοξο τρόπο, τουλάχιστον από την πλευρά της νεαρής Άλμα, η στάση της οποίας δίνει μια χροιά θρίλερ στο φιλμ. 
Οι ερμηνείες, τόσο του υπέροχου Ντάνιελ Ντέι Λιούις στο ρόλο του τελειομανούς μόδιστρου, της απόλυτης ακρίβειας ακόμα και στην προσωπική του ζωή, όσο και της Βίκι Κριπς στο ρόλο της Άλμα, της νεαρής μοδίστρας που μπαίνει διεκδικητικά στη ζωή του ανατρέποντας τις ισορροπίες, καθώς επίσης και της Λέσλι Μάνβιλ, που υποδύεται την κυριαρχικής φύσης αδελφή του, είναι εξαιρετικές.
Ο αργός ρυθμός όμως στην εξέλιξη της ιστορίας, ειδικά προς το μέσο της ταινίας, μαζί με τη σχεδόν νανουριστική μουσική του Τζόνι Γκρίνγουντ, αποβαίνουν εις βάρος του φιλμ, το οποίο θα μπορούσε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με διάρκεια μικρότερη των δύο ωρών, χωρίς να δυσαρεστεί μερίδα των θεατών.(Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 1/2/18
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον
Παίζουν: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Λέσλι Μάνβιλ, Βίκι Κριπς, Καμίλα Ράδερφορντ, Ρίτσαρντ Γκρέιαμ
Στο μεταπολεμικό Λονδίνο της δεκαετίας του ’50 ο σχεδιαστής ρούχων Ρέινολντς Γούντκοκ και η αδερφή του, Σίριλ κυριαρχούν στο χώρο της βρετανικής υψηλής ραπτικής, ντύνοντας μέλη βασιλικών οικογενειών, αστέρες του κινηματογράφου και εκπροσώπους της ανώτατης κοινωνικής τάξης. Παράλληλα, πλήθος γυναικών μπαίνουν εφήμερα στη ζωή του ιδιόρρυθμου Ρέινολντς, ενσαρκώνοντας τις κατά διαστήματα μούσες του και σταδιακά παραχωρούν τη θέση τους στις επόμενες, που θα έχουν ανάλογη τύχη. Η μόνη σταθερή γυναίκα στη ζωή του είναι η αδερφή του, μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει, τυχαία, μια νεαρή γυναίκα, την Άλμα, η οποία γίνεται ερωμένη και μούσα του. Από τη στιγμή που ερωτεύεται και παραδίδεται στην Άλμα συνειδητοποιεί πως διασαλεύεται η απόλυτα ελεγχόμενη και προγραμματισμένη στην παραμικρή λεπτομέρεια ζωή του και κάτι τέτοιο τον τρομοκρατεί. Η απρόσμενη αυτή ερωτική σχέση έρχεται να μεταμορφώσει και τους δύο, αλλά και την ίδια την ερωτική τους σχέση.
Διανομή: U.I.P.