3/4/18

Barbara

Ο Ματιέ Αμαλρίκ δημιουργεί το πορτραίτο μιας αινιγματικής, πολύπλευρης και γοητευτικής γυναίκας, μιας μυστηριώδους τραγουδίστριας, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο της, της Μπάρμπαρα, χρησιμοποιώντας την τεχνική της ταινίας μέσα στην ταινία.

Στο φιλμ αυτό ο Αμαλρίκ κινηματογραφεί τον εαυτό του, ως σκηνοθέτη που υποτίθεται ότι γυρίζει μια ταινία για την Μπάρμπαρα χρησιμοποιώντας την ηθοποιό Μπριζίτ, που την υποδύεται η Ζαν Μπαλιμπάρ. Ο θεατής παρακολουθεί την αγωνία και τις πιέσεις που δέχεται η Μπριζίτ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, η οποία ταυτίζεται με το ρόλο της Μπάρμπαρα, τη ζωή της οποίας βλέπει σε flashback όπου την υποδύεται πάλι η Ζαν Μπαλιμπάρ. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στον Αμαλρίκ να σχολιάσει τα κινηματογραφικά παρασκήνια, κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό.
Όχι εύκολη ταινία, αλλά ρομαντική με ονειρικά τραγούδια. Ίσως και γι’ αυτό απόσπασε το Βραβείο Ποιητικής Αφήγησης, στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του 70ού Φεστιβάλ Καννών.
Η Ζαν Μπαλιμπάρ τα καταφέρνει με τους δύο ρόλους, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.(Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 8/4/18
Είδος: Βιογραφική / Δράμα 
Σκηνοθεσία: Ματιέ Αμαλρίκ 
Παίζουν: Ζαν Μπαλιμπάρ, Ματιέ Αμαλρίκ 
Σύνοψη: Μια ηθοποιός, η Μπριζίτ, παίζει την Μπάρμπαρα σε μια ταινία της οποίας τα γυρίσματα ξεκινούν σύντομα. Η Μπριζίτ δουλεύει τον χαρακτήρα της, τα τραγούδια και τις μελωδίες της, τη μίμηση των κινήσεων και τα λόγια της. Ο χαρακτήρας μεγαλώνει μέσα της και την καταλαμβάνει, ώσπου κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει την ηθοποιό από τον χαρακτήρα.
Διανομή: Weird Wave