2/3/18

Σπόρος - Grain

Μια αλληγορία του Σεμίχ Καπλάνογλου, την οποία άνετα θα κατέτασσα στην ήπια επιστημονική φαντασία, του είδους που υπηρέτησε και ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ με το «Αλφαβίλ» (Alphaville - 1965). 
Ασπρόμαυρο και υποβλητικό είναι γυρισμένο τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ανατολία (ο Καπλάνογλου κατάγεται από την Τουρκία) που κάνει το μήνυμά του αυτομάτως οικουμενικό, έξω από κάθε όριο. Όπως πρέπει να είναι άλλωστε το οικολογικό.

Ο Ζαν Μαρκ Μπαρ, σ’ αυτή την ταινία υποδύεται έναν καθηγητή γενετικής σπόρων, τον Δρ. Έρολ Έριν, που προσπαθεί να ανακαλύψει τον τέλειο σπόρο που θα ξαναφέρει ισορροπία σε μια κατεστραμμένη, Νεκρή Γη και ταξιδεύει μαζί με έναν άλλον επιστήμονα (τον υποδύεται ο Ερμίν Μπράβο), που φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την καριέρα του και να τον ακολουθεί… φιλοσοφώντας.
Λιτοί, πυκνοί διάλογοι και σιωπές, χαρακτηρίζουν αυτό το οδοιπορικό των δύο επιστημόνων και μια εκπληκτική, ασπρόμαυρη φωτογραφία που συναρπάζει και μαζί με τη μουσική του Μουστάφα Μπιμπέρ κερδίζει το θεατή, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από εικόνες εγκατάλειψης, καταστροφής και ερήμωσης.
Για την ιστορία, αναφέρεται ότι ο Καπλάνογλου κέρδισε διεθνή αναγνώριση με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του «Αυγό» (2007), η οποία έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ Καννών. Είχαν προηγηθεί το «Γάλα»  (2008) και το «Μέλι» (2010), που αποτελούσε το τελευταίο μέρος της τριλογίας του και κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε 2008.
INFO
Προβάλλεται από 1/3/18
Είδος: Δράμα / Επιστημονική φαντασία
Σκηνοθεσία: Σεμίχ Καπλάνογλου
Παίζουν: Ζαν Μαρκ Μπαρ, Ερμίν Μπράβο, Γκριγκόρι Μπομπρίγκιν
Σύνοψη: Δύο άνδρες στο κοντινό, πλην απροσδιόριστο μέλλον. 
Τι αναζητούν ο καθηγητής γενετικής σπόρων Δρ. Έρολ Έριν και ο επιστήμονας Τζεμίλ Ακμάν, που παράτησε μια λαμπρή καριέρα και ό,τι άλλο ήξερε, σε μια απαγορευμένη ζώνη που ονομάζεται Νεκρή Γη;
Διανομή: ΑΜΑ Films