15/3/18

Μούσα – Muse

Μεσαιωνικοί πύργοι τουριστικού ενδιαφέροντος, με πόρτες και παράθυρα που τρίζουν, σκοτεινή φωτογραφία, απειλητικές σκιές, μουντός καιρός και γενικά μια κλασσική, παραδοσιακή ατμόσφαιρα μυστηρίου και τρόμου επενδύει μια ιστορία, από την οποία προκύπτει ότι ο τρόμος μπορεί κάλλιστα να προέλθει από τις Μούσες, ακόμα και από… την ποίηση. Ανάμεσα στους ποιητές και ο δικός μας Καβάφης, χωρίς όμως να αναφέρονται κάποιοι στίχοι του.

Οι μούσες βέβαια που αναφέρονται δεν έχουν καμία σχέση με τις «δικές μας» εννέα, που είχαν γεννηθεί στον Όλυμπο και διασκέδαζαν τους Ολύμπιους στα συμπόσια τραγουδώντας τους θείες μελωδίες και ύμνους, παίζοντας την λύρα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με επτά, που αν τις αφήσεις ανεξέλεγκτες κινδυνεύει ο κόσμος ολόκληρος. Άλλο ένα κλισέ.
Ο Καταλανός Χάουμε Μπαλαγκουέρο έχει χτίσει σωστή ατμόσφαιρα και χωρίς πολλά εφέ, πάνω σε ένα πρωτότυπο σενάριο, αλλά παρακολουθώντας την ταινία, νομίζεις ότι κάπου τα έχεις ξαναδεί όλα αυτά. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 15/3/18
Είδος: Θρίλερ / Τρόμου
Σκηνοθεσία: Χαούμε Μπαλαγκουέρο
Παίζουν: Έλιοτ Κόουαν, Φράνκα Ποτέντε, Άνα Ουλάρου, Λέονορ Γουότλινγκ, Μανουέλα Βέλες, Τζοάν Γουόλι, Κρίστοφερ Λόιντ
Σύνοψη: Ο Σάμιουελ Σάλομον, καθηγητής λογοτεχνίας, έμεινε εκτός εργασίας για σχεδόν ένα χρόνο μετά τον τραγικό θάνατο της φίλης του. Υποφέρει από έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη όπου μια γυναίκα δολοφονείται άγρια σε μια παράξενη τελετουργία. Ξαφνικά, η ίδια γυναίκα που εμφανίζεται κάθε βράδυ στα όνειρά του βρίσκεται νεκρή ακριβώς στις ίδιες συνθήκες. Ο Σάμιουελ μπαίνει στη σκηνή του εγκλήματος και γνωρίζει εκεί τη Ρέιτσελ που επίσης ονειρεύτηκε τη δολοφονία. Μαζί, θα κάνουν ό, τι μπορούν για να ανακαλύψουν την ταυτότητα της μυστήριας γυναίκας, εισερχόμενοι σε έναν τρομακτικό κόσμο ελεγχόμενο από τις μορφές που έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες διαχρονικά: τις Μούσες.
Διανομή: Weird Wave