15/8/18

7 μέρες στο Έντεμπε – 7 days in Entebbe

Μιλάμε για την πραγματική επιχείρηση στο αεροδρόμιο της Ουγκάντα το καλοκαίρι του 1976, της οποίας ο αντικειμενικός σκοπός ήταν η απελευθέρωση 248 ομήρων επιβατών της Air France, που εκτελούσε την πτήση Τελ Αβίβ - Παρίσι, με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

Μια επιχείρηση που έχει μεταφερθεί δεκάδες φορές στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση ως μυθοπλασία ή ντοκιμαντέρ, με πιο γνωστές την κινηματογραφική του 1977 από τον Μεναχέμ Γκολάν με τίτλο «Επιχείρηση Αστραπή» με τους Κλάους Κίνσκι και Γιοράμ Γκαόν και τις τηλεοπτικές: του 1976 από τον Μάρβιν Τσόμσκι, με τους Χέλμουτ Μπέργκερ, Λίντα Μπλερ, Κερκ Ντάγκλας και Ρίτσαρντ Ντρέιφους και τίτλο «Victory at Entebbe» και εκείνη του 1977 από τον Ίρβιν Κέρσνερ, με πρωταγωνιστές τους Πίτερ Φιντς, Τσαρλς Μπρόνσον και Γιάφετ Κότο με τίτλο «Επιδρομή στη φωλιά του λύκου».
Η ιστορία: Τέσσερα άτομα, δύο Παλαιστίνιοι που ανήκαν στην οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και δύο Γερμανοί της οργάνωσης «Επαναστατικοί Πυρήνες», κάνουν αεροπειρατεία στο αεροσκάφος με τους 248 επιβάτες (μεταξύ των οποίων και 10 Έλληνες), ενώ το αεροσκάφος πετά πάνω από τη Κόρινθο. Οι αεροπειρατές ζητούν την απελευθέρωση 53 κρατουμένων συντρόφων τους και οδηγούν το αεροπλάνο στο Έντεμπε της Ουγκάντα, την οποία κυβερνά ο Ιντι Αμίν Νταντά. Η Μοσάντ αναλαμβάνει δράση. Δύο ημέρες προετοιμασίας και συλλογής πληροφοριών αποδεικνύονται αρκετές. Τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιουλίου η θρυλική επιχείρηση με την ονομασία Thunderbolt ξεκινά. Τέσσερα μεταγωγικά C-130, μεταφέρουν μία μαύρη Mercedes, όμοια με αυτή του δικτάτορα προέδρου της Ουγκάντα και 100 κομάντος, που προσγειώνονται νύχτα στο αεροδρόμιο και αναλαμβάνουν δράση.
Η ταινία «7 μέρες στο Έντεμπε» τώρα. Παρακολουθεί σαν ντοκιμαντέρ ένα-ένα όλα τα βήματα: τόσο των αεροπειρατών που επιβιβάζονται από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, όσο και της Ισραηλινής ηγεσίας. Υπάρχει μια αγωνία για το αποτέλεσμα, αλλά δεν υπάρχει νεύρο. Η Ρόζαμουντ Πάικ και ο Ντάνιελ Μπρουλ μεταξύ των αεροπειρατών, παίζουν άνευρα και η Ρόζαμουντ Πάικ νομίζεις ότι θα καταρρεύσει από σε στιγμή σε στιγμή. Ο ρόλος της την υπερβαίνει και στο βλέμμα της βλέπεις μια αεροπειρατίνα με ανασφάλεια. Κρίμα.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θεατές θα δουν την ταινία για να θυμηθούν τα γεγονότα και οι νεώτεροι για… την εξέλιξη και το αποτέλεσμα. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 16/8/18
Είδος: Περιπέτεια / Ιστορική
Σκηνοθεσία: Χοσέ Παντίλα
Παίζουν: Ρόζαμουντ Πάικ, Ντάνιελ Μπρουλ, Έντι Μαρσάν, Πίτερ Σάλιβαν 
Σύνοψη: Εμπνευσμένο από τα αληθινά γεγονότα της αεροπειρατείας του 1976 κατά την πτήση της Air France από το Τελ Αβίβ προς το Παρίσι και την πιο τολμηρή αποστολή διάσωσης που επιχειρήθηκε ποτέ.
Διανομή: Spentzos Film