4/4/18

Οι δικοί μου άνθρωποι – Tesnota

Μια ταινία για τα συναισθήματα μιας οικογένειας στο άκουσμα της απαγωγής του παιδιού τους και μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να το σώσουν. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, αλλά στην ταινία παρακολουθούμε μια σειρά από γεγονότα που προέκυψαν και από άλλες ιστορίες.
Όπως ομολογεί ο σκηνοθέτης (που αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του), στο πίσω μέρος του μυαλού του υπήρχαν αναφορές από το Mouchette (1967) του Ρομπέρ Μπρεσόν όσον αφορά στη χαρακτήρα της κεντρικής ηρωίδας της ταινίας και τη Ροζέτα (1999) των αδερφών Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν, η οποία ζούσε με την αλκοολική μητέρα της και έκανε τα πάντα για να κρατήσει τη δουλειά της.
Ο χώρος και ο χρόνος που διαδραματίζεται η υπόθεση δεν είναι ευρύτερα γνωστός και γι’ αυτό ο σκηνοθέτης έχει προσθέσει την προσωπική του αφήγηση στην έναρξη και στο φινάλε, ύστερα μάλιστα από υπόδειξη του διάσημου Αλεξάντρ Σοκούροφ, αλλά και πάλι δεν σώζεται η ταινία, της οποίας το ενδιαφέρον παραμένει στο πλαίσιο της ηθογραφίας και της ιστορίας, περιγράφοντας τις σχέσεις Καμπαρτιανών και Εβραίων της περιοχής του Καυκάσου. 
Το σενάριο, τα πλάνα και η σκοτεινή φωτογραφία της ταινίας εκφράζουν απόλυτα τον συναισθηματικό κόσμο της κεντρικής ηρωίδας αλλά και τον αρχικό τίτλο -Tesnota- της ταινίας, που στα Ρώσικα ερμηνεύεται ως περιορισμός, στενότητα, αποκλεισμός.
Σημειώνεται, ότι οι Καμπαρντιανοί, είναι άνθρωποι του Βόρειου Καύκασου που μιλούν Καμπαρντιανά (μη Σλαβική γλώσσα), υπόκεινται στη Ρωσία από το 1825. Μαζί με τους Μπάλκαρ (Τουρκικής καταγωγής) έχουν ιδρύσει τη Δημοκρατία του Καμπαρντίνο - Μπάλκαρ το 1936. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Γερμανικά στρατεύματα έφτασαν εκεί το χειμώνα του 1942 - 1943. Η αυτόνομη Δημοκρατία έχει έκταση 13,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κι έχει περίπου 800,000 κατοίκους. Το Νάλτσικ είναι η πρωτεύουσα (240,000 κάτοικοι) και σ’ αυτή την περιοχή βρίσκεται το ψηλότερο (5,642 μέτρα) σημείο της Ευρώπης, το βουνό Ελμπρούς (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 5/4/18
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Καντεμίρ Μπαλάγκοβ
Παίζουν: Άτρεμ Κίπιν, Όλγα Ντραγκούνοβα, Βενιαμίν Κατς, Ντάρια Ζόβναρ, Ναζίρ Ζούκοφ
Βρισκόμαστε στη Ρωσία του 1998, στην πόλη Νάλτσικ στον Βόρειο Καύκασο. Η 24χρονη Ιλάνα, που είναι μέλος μιας σκληροπυρηνικής εβραϊκής κοινότητας, δουλεύει στο γκαράζ του πατέρα της για να τον βοηθήσει να βγάλει τα προς το ζην. Ένα βράδυ συγκεντρώνονται φίλοι και συγγενείς για να γιορτάσουν τους αρραβώνες του μικρού αδελφού της. Το ίδιο βράδυ, όμως, κάποιοι απάγουν το ζευγάρι και ζητούν λύτρα... 
Διανομή: Seven Films