12/4/18

Η υπόσχεση της αυγής - La promesse de l'aube

Μία βιογραφία επικών διαστάσεων για μια προσωπικότητα που σημάδεψε τη Γαλλική λογοτεχνία, τον Ρομέν Γκαρί. Το συγγραφέα που έγινε διάσημος επειδή…  έτσι ήθελε η μητέρα του. Μια εξαιρετικά καταπιεστική μητέρα… που όμως είχε όραμα και τη θέληση να το επιβάλλει. Πραγματικός ηγέτης.

Η ταινία του Έρικ Μπαρμπιέ ακολουθεί πιστά την αυτοβιογραφία του Ρομέν Γκαρί και τη σχέση με τη μητέρα του, ο οποίος έζησε μια ταραχώδη ζωή και παρότι ήταν Λιθουανός στην καταγωγή, όταν απόκτησε τη Γαλλική υπηκοότητα αισθανόταν περισσότερο πατριώτης και από τους Γάλλους.
Στο ρόλο του Ρομέν Γκαρί εμφανίζεται ο εξαιρετικός Πιέρ Νινέ, που τον είχαμε δει να υποδύεται τον Ιβ Σεν Λορέν, ενώ τον  πραγματικά απαιτητικό ρόλο της μητέρας του, υποδύεται η Σαρλότ Γκέινσμπουργκ, η οποία καλύπτει σχεδόν όλη τη διαδρομή της ζωής του σε συνεργασία με τον Πάβελ Πουτσάλσκι, που υποδύεται τον Ρομέν στην παιδική του ηλικία και τον Νέμο Σίφμαν, που υποδύεται τον Ρομέν κατά την εφηβική του ηλικία.
Ο Ρομέν Γκαρί υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα (το πραγματικό του όνομα ήταν Ρομάν Κασέβ και είναι ο μοναδικός συγγραφέας που έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Γκονγκούρ (τη δεύτερη φορά με άλλο όνομα). Όσοι έχουν διαβάσει Ρομέν Γκαρί, θα βρουν την ταινία ενδιαφέρουσα. Όσοι δεν τον ξέρουν, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τον γνωρίσουν. Ήταν σύζυγος της Βρετανίδας συγγραφέα Λέσλι Μπλαντς και στη συνέχεια της Αμερικανίδας ηθοποιού Τζιν Σίμπεργκ, με την οποία είχε αποκτήσει ένα γιο, τον Ντιέγκο.
Η ταινία καλύπτει σχεδόν όλη τη ζωή του, αναπαριστά πιστά τα χρόνια που έζησε (μεταξύ 1914 – 1980), αλλά είναι λίγο… φλύαρη. Θα μπορούσε να έχει μικρότερη διάρκεια. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/4/18
Είδος: Βιογραφική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Ερίκ Μπαρμπιέ
Παίζουν: Πιέρ Νινέ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Ζαν-Πιέρ Νταρουσέν
Σύνοψη: Από τη δύσκολη παιδική του ηλικία στην Πολωνία μέχρι την εφηβεία του στην ηλιόλουστη Νίκαια και τα κατορθώματα του ως πιλότος πολεμικής αεροπορίας στον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Romain Gary (Pierre Niney ) έζησε μια απίστευτη ζωή. Αυτή την αφοσίωση να ζήσει εκατό ζωές, να γίνει ο μεγάλος άντρας και ο διάσημος συγγραφέας τη χρωστούσε στην μητέρα του Nina (Charlotte Gainsbourg). Χάρη στη συντριπτική αγάπη αυτής της αξιολάτρευτης, εκκεντρικής γυναίκας που θα τον έκανε έναν από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα, αυτός ο άντρας έζησε μία ζωή γεμάτη περιπέτεια, πάθος και μυστήριο.
Διανομή: Feelgood