10/5/18

Η ενοχή του Κένεντι - Chappaquiddick

Έζησα εκείνη την εποχή, που οι αδελφοί Κένεντι αποτελούσαν ίνδαλμα για τη νεολαία. Πρώτα ο Τζον, ο μεγαλύτερος που δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1963 σε ηλικία 46 ετών και ύστερα ο Ρόμπερτ, ο μεσαίος που δολοφονήθηκε στο Λος Άντζελες στις 4 Ιουνίου 1968 σε ηλικία 43 ετών και τέλος ο μικρός Τεντ, στον οποίο οι Δημοκρατικοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους, να αναλάβει την ηγεσία του Κόμματος και να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ.
Δυστυχώς γι’ αυτόν μεσολάβησε το δυστύχημα στο Τσαπακούιντικ με θύμα τη Μαίρη Τζο Κοπέκνι, για το οποίο θυμάμαι πως μου είχε κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο Τεντ το είχε δηλώσει με κάποιες μέρες(!) καθυστέρηση.
Σήμερα μετά από τόσα χρόνια, βλέποντας την ταινία μου έκανε εντύπωση και άλλο ένα πράγμα: πώς έγινε αυτός «να βγει» από το αυτοκίνητο, στο οποίο «δεν μπορούσαν να μπουν» οι διασώστες και συμπέραναν μάλιστα ότι όταν αυτός εγκατέλειπε το σημείο που είχε βυθιστεί το αυτοκίνητο, η Μαίρη Τζο ζούσε παγιδευμένη σ’ αυτό και πέθανε από ασφυξία μετά από 2 σχεδόν ώρες;  
Μόνο και μόνο γι’ αυτά τα μυστήρια αξίζει να δει κάποιος την ταινία, που δεν θα έλεγα ότι είναι θρίλερ (έστω, πολιτικό). Είναι όμως μια πολιτική ταινία που αναδεικνύει τις «τεχνικές συγκάλυψης», στην οποία βλέπουμε τους τρόπους με τους οποίους πολιτική εξουσία και ΜΜΕ αλληλοβοηθούνται για το συμφέρον τους. Αν και κινηματογραφικά μέτρια, αυτό τον σκοπό τον πετυχαίνει. 
Δείχνει ότι, ακόμα και έναν ανίκανο να διαχειριστεί κρίσεις πολιτικό, μπορούν τα ΜΜΕ να τον παρουσιάσουν έτσι ώστε να επανεκλεγεί. Όπως συνέβη με τον Τεντ Κένεντι στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και οι σκηνές στο τέλος της ταινίας με τις συνεντεύξεις του κόσμου στο δρόμο το επισημαίνουν.
Ο Τζέισον Κλαρκ -πέραν της ομοιότητάς του με τον Τεντ Κένεντι- είναι αρκετά καλός ως «χαμένος στο διάστημα» στην αρχή και στην εξέλιξη ως «αριβίστας» που προσπαθεί να μη χάσει τις επόμενες εκλογές. 
Λίγο αργό το φιλμ (ίσως επειδή ακολουθεί τον αργόστροφο Τεντ), αλλά η αυθεντική αποτύπωση της εποχής, οι ανεκτές ερμηνείες και το εξαιρετικά ενδιαφέρον παρασκήνιο της διάσωσης ενός ανώριμου (το καταλάβαινε και ο ίδιος ότι ήταν το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας) για την προεδρία των ΗΠΑ πολιτικού, το κάνουν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 10/5/18
Είδος: Δράμα / Ιστορική 
Σκηνοθεσία: Τζον Κέραν 
Παίζουν: Κέιτ Μάρα, Τζέσον Κλαρκ, Ολίβια Θίρλμπι, Κλάνσι Μπράουν, Εντ Χελμς, Μπρους Ντερν, Τζιμ Γκάφιγκαν, Άντρια Μπλάκμαν, Τέιλορ Νίκολς
Σύνοψη: 18 Ιουλίου, 1969. Ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι φεύγει από ένα πάρτι στο Chappaquiddick της Μασαχουσέτης με συνοδηγό τη Μαίρη Τζο Κόπεχνε, μία πολλά υποσχόμενη σχεδιάστρια στρατηγικής που είχε συνεργαστεί με τον Μπόμπι Κένεντι για την καμπάνια του την προηγούμενη χρονιά. Οι συνθήκες αυτού που ακολούθησε έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εδώ και 50 χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αυτοκίνητο έπεσε από μία γέφυρα με αποτέλεσμα η συνοδηγός να χάσει τη ζωή της και ο Τεντ Κένεντι ανέφερε το δυστύχημα 10 ώρες μετά. 
Διανομή: Tanweer