19/5/18

«Τελικός στόχος» του James Patterson

Ένας καλός φίλος, όταν του είπα ότι διαβάζω τη σειρά των μυθιστορημάτων του Τζέιμς Πάτερσον με ήρωα τον Άλεξ Κρος, μου είπε ότι δεν μπορεί να διαβάζει μυθιστορήματα, στα οποία γνωρίζει εκ των προτέρων ότι ο ήρωας, θα τη βγάλει καθαρή και θα επανέλθει σε επόμενο μυθιστόρημα με άλλη υπόθεση και κάποιον άλλο αντίπαλο. 
Τον ρώτησα λοιπόν (επειδή γνωρίζω ότι διαβάζει πολύ) εάν έχει διαβάσει Σέρλοκ Χολμς και με ενθουσιασμό μου είπε «Ουουου! Και βέβαια, έχω όλη την ανθολογία του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ».
«Φυσικά θα έχεις διαβάσει και αρκετά μυθιστορήματα με τον Ηρακλή Πουαρό, τον ήρωα της Αγκάθα Κρίστι», συνέχισα. «Μα τι λες τώρα; Αυτοί είναι κλασσικοί. Και Ηρακλή Πουαρό έχω διαβάσει και έχω ολόκληρη τη συλλογή του Γιάννη Μαρή με τον αστυνόμο Μπέκα», μου απάντησε ενθουσιασμένος. «Και δεν μπορείς να διαβάσεις τα μυθιστορήματα του Τζέιμς Πάτερσον με τον δικό του ήρωα τον Άλεξ Κρος, επειδή ξέρεις ότι θα επιβιώσει για να έχει και άλλη περιπέτεια;» του αντέτεινα. «Μην τα μπερδεύουμε όλα, μην τα εξισώνουμε», με ειρωνεύτηκε, «ο Χολμς ή ο Πουαρό και ο δικός μας ο Μπέκας, ήταν πιο εγκεφαλικοί, έλυναν υποθέσεις μυστηρίου». «Ωραία έλυναν υποθέσεις της εποχής τους, όπως λύνει υποθέσεις της εποχής μας ο Άλεξ Κρος. Εκείνοι έστυβαν το μυαλό τους περισσότερο και ο Κρος χρησιμοποιεί εκτός από το μυαλό του και τα αγαθά της σύγχρονης τεχνολογίας, για άλλου είδους εγκλήματα, που εκείνη την εποχή θεωρούνταν αδιανόητα, αλλά σήμερα κοντεύουν να είναι… αυτονόητα. Δεν γίνονται εγκλήματα σήμερα; Δεν υπάρχουν απαγωγείς; Παιδόφιλοι ή ρατσιστές που επιθυμούν εξόντωση κάθε ξένου; Κάτι παρόμοια αντιμετωπίζει και ο Άλεξ Κρος με φόντο τις ΗΠΑ, όπου η βία καλά κρατεί.
Αυτή τη φορά, ο ντετέκτιβ Άλεξ Κρος ενώ ετοιμάζεται για το γάμο του με την Μπρι Στόουν, μια νέα υπόθεση τον αναγκάζει να βάλει σε δεύτερη μοίρα την προσωπική ζωή του: ο φόνος δύο από τους πιο διεφθαρμένους ανθρώπους στην πολιτική σκηνή της Ουάσινγκτον, ενός βρόμικου γερουσιαστή κι ενός πολύ σκοτεινού λομπίστα. Στη συνέχεια και ενώ ο Άλεξ Κρος ερευνά την υπόθεση, ο ασύλληπτος δολοφόνος βάζει στόχο κι άλλα δημόσια πρόσωπα με ύποπτες δοσοληψίες, πυροδοτώντας μια σειρά θεωρίες: Είναι ήρωας; Εκδικητής; Αυτόκλητος τιμωρός;
Καθώς ο Κρος παλεύει με την υπόθεση και τον επικείμενο γάμο του, δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον θανάσιμο εχθρό του, τον Κάιλ Κρεγκ που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον κι αυτή τη φορά είναι αποφασισμένος να ξεμπερδεύει μια για πάντα με τον Κρος και την οικογένειά του…
Όπως όλα τα μυθιστορήματα του Πάτερσον, έτσι και ο «Τελικός στόχος» (εκδόσεις Bell) είναι φορτωμένος με δράση, μυστήριο και αγωνία μέχρι την τελευταία του σελίδα. Το άρχισα και το τελείωσα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.