25/5/18

Solo: A Star Wars Story

Σαράντα και ένα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη ταινία μέχρι το «Solo», το δεύτερο spin-off της επικής space opera «Πόλεμος των Άστρων». Το πρώτο ήταν το «Rogue One» (2016) και αν αρχίσουν εκεί στα μεγάλα στούντιο, να μας αναλύουν πως ξεκίνησαν όλοι οι εμβληματικοί ήρωες του Star Wars και ποιο ήταν το σκοτεινό ή φωτεινό παρελθόν τους, πολύ φοβάμαι ότι η επόμενη ταινία  θα είναι η «Chewbacca: A Star Wars story». 

Διότι, πιστέψτε με πολλοί θα ήθελαν να γνωρίζουν πως βρέθηκε αλυσοδεμένος να τρώει αιχμαλώτους ο Τσιουμπάκα, που αργότερα έγινε κολλητός του Χαν Σόλο. Θα έχει suspense η υπόθεση, όπως έχει και στην περίπτωση του ρομπότ της αξέχαστης τηλεοπτικής σειράς «Χαμένοι στο διάστημα» (που πρόσφατα βγήκε σε remake στο Netflix), το οποίο ακολουθεί σιωπηλά (σε αντίθεση με τα αστεία αλλά εκφραστικά μουγκρίσματα του Τσιουμπάκα) τον μικρό πρωταγωνιστή και επεμβαίνει όποτε χρειάζεται προστασία.
Η ουσία είναι πως το «Solo» πιάνει το story από τις απαρχές του μύθου και την επανάσταση των καταπιεσμένων, στην οποία καλείται να συμμετάσχει ο φίλος μας και τυχοδιώκτης του διαστήματος Χαν Σόλο, μαζί με τον προαναφερθέντα μαλλιαρό πιστό του σύντροφο Τσούι, όπως τον αποκαλεί χαϊδευτικά, αφού τον έχει εξελίξει σε pet εκπαιδευμένο να επιτίθεται.
Ο Ρον Χάουαρντ έχει κάνει πιο «ανθρώπινη» την ταινία αφαιρώντας τα πολλά εφέ και δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στην ίντριγκα και τη δράση και παράλληλα διατηρώντας το στυλ γουέστερν με μια ιδέα σαμουράι, που είχε καθιερώσει ο Τζορτζ Λούκας. 
Δημιούργησε μια «περιπέτεια της σειράς, με το Καλό ενάντια στο Κακό» και κάποιες ανατροπές, που κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή, ενώ δεν αρνείται το διδακτικό χαρακτήρα της όλης φιλοσοφίας του Star Wars, που μέσα από το σενάριό του αναδεικνύονται στοιχεία όπως ο νεανικός ενθουσιασμός και η φιλοδοξία, η συμπαράσταση, ο αλτρουισμός και η αυτοθυσία, με ταυτόχρονη απουσία θρησκευτικών και πολιτικών αναφορών, παρά την ύπαρξη καθεστώτος εναντίον του οποίου γίνεται αγώνας για την ανατροπή του. Παράλληλα, παρά το πολεμοχαρές περιεχόμενο, η γυναίκα βρίσκει πάντα κάποια θέση για δράση, είτε ως επικεφαλής, είτε ως πειθήνιο όργανο και με εναλλασσόμενα συναισθήματα.
Έβρισκα πάντοτε έξυπνα και… οικουμενικά τα σενάρια αυτής της μακρόβιας σειράς (του franchise, να το πω ελληνικά), της οποίας μόνον ο Τζέιμς Μποντ προηγείται χρονικά και ποσοτικά (από το 1962 και με 25 ταινίες). - (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 24/5/18
Είδος: Φαντασίας /  Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ
Παίζουν: Όλντεν Έρενραϊχ, Εμίλια Κλαρκ, Γούντι Χάρελσον, Ντόναλντ Γκλόβερ, Πολ Μπέτανι, Θάντι Νιούτον
Ανεβείτε στο Μιλένιουμ Φάλκον για ένα ταξίδι σ’ ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακριά. 
Μέσα από μια σειρά παράτολμες περιπέτειες σε έναν σκοτεινό και επικίνδυνο εγκληματικό υπόκοσμο, ο Χαν Σόλο γίνεται φίλος με τον πελώριο μελλοντικό του συν-πιλότο, τον Τσιουμπάκα και συναντά τον περιβόητο τζογαδόρο Λάντο Καλρισιάν, σε ένα ταξίδι που θα καθορίσει την πορεία ενός από τους πιο αναπάντεχους ήρωες του σύμπαντος.
Διανομή: Feelgood