24/8/13

Θλιμμένη Τζάσμιν (Blue Jasmin)

Η καλύτερη και σοβαρότερη μέχρι τώρα ταινία του Γούντι Άλεν και ένας ρόλος για Όσκαρ από την Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία δεν υποδύεται απλά, αλλά βιώνει το ρόλο της γυναίκας, που έχει μάθει να ζει στη Νέα Υόρκη με τα λεφτά των άλλων χάρη στον άντρα της (ο καλύτερος Άλεκ Μπάλντουιν που έχω δει τα τελευταία χρόνια).
Κοινωνική, με την καλή έννοια, αφού συμμετέχει σε φιλανθρωπικές και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις και χωρίς να υποφέρει από καταναλωτική μανία, είναι εγωίστρια και διακατέχεται από σύνδρομο ανωτερότητας. Τα έχει όλα, αλλά δεν ξέρει ένα: ο γοητευτικός σύζυγός της την απατά κατά συρροή. Επίσης, δεν ξέρει και άλλο ένα πολύ βασικό: τα λεφτά του, ανήκουν σε άλλους, οι οποίοι του τα εμπιστεύονται για επενδύσεις, τις οποίες δεν μαθαίνουμε ποτέ στην ταινία, αλλά δεν έχει σημασία.
Σημασία έχει ότι κάποια στιγμή η φούσκα θα σκάσει και η Κέιτ Μπλάνσετ θα μείνει μόνη και θα προσπαθήσει, πρώτα να επανασυνδεθεί με την αδερφή της (εξαιρετική η Σάλι Χόκινς), που ζει στο Σαν Φρανσίσκο και ύστερα να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Πράγμα δύσκολο, αφού δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τη διαφορά της πραγματικής ζωής και του ονείρου που ζούσε μέχρι την ώρα που ο άντρας της κλείστηκε στη φυλακή.
Η Κέιτ Μπλάνσετ δεν δυσκολεύεται καθόλου να ερμηνεύσει αυτή τη ψυχωτική γυναίκα, που ουσιαστικά παλεύει μεταξύ των δύο πλευρών του μελαγχολικού (blue) χαρακτήρα της: αυτού που είναι και αυτού που θα ήθελε να είναι, αλλά δεν μπορεί. Είναι άνετη και απολαυστική και ο μονόλογός της, στο τέλος αναδεικνύει όλη την τραγικότητα της ηρωίδας που υποδύεται.
Η ταινία βαδίζει στα γνωστά μονοπάτια του Γούντι Άλεν: πυκνοί και ουσιαστικοί διάλογοι, υποβόσκον χιούμορ, έλλειψη πραγματικής επικοινωνίας και εσωτερική μοναξιά των ηρώων του, απρόοπτη εξέλιξη σε ένα σενάριο με αρκετά flashbacks και όλα αυτά κάτω από τους ήχους της μπλουζ - τζαζ που λατρεύει.
Μια ταινία, που αξίζει να δείτε.
Υπόθεση: Μια πλούσια Νεοϋορκέζα, μετά τη διάλυση του γάμου της και αφού έχει χάσει όλη της την περιουσία, προσπαθεί να συμμαζέψει τη ζωή της. Έτσι, αναγκάζεται να μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο, όπου βρίσκει κατάλυμα στο σπίτι της αδερφής της. Εκεί θα συναντήσει έναν γοητευτικό άντρα, ο οποίος πιθανόν να τη βοηθήσει να ανακτήσει την παλιά αίγλη και την άλλοτε λαμπερή της καθημερινότητα, αφού πρώτα ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα. Η ηρωίδα μας λοιπόν είναι η Τζάσμιν. Πρώην σύζυγος του Χαλ, ενός πλούσιου επιχειρηματία από το Μανχάταν, μετακομίζει μόνιμα στο Σαν Φρανσίσκο όπου κατοικεί η αδελφή της, Τζίντζερ. Οι δυο αδερφές είναι τόσο διαφορετικές. Η στάση που κρατούσε η Τζάσμιν πάντα απέναντι στη ζωή ήταν κάπως υπεροπτική, κάτι το οποίο η Τζίντζερ απλά αποδεχόταν. Ένα βασικό ελάττωμα της Τζάσμιν είναι ότι δίνει πολύ σημασία στο πως την βλέπει ο κόσμος, ενώ αδιαφορεί εντελώς για το τι συμβαίνει γύρω της. Μετά από λίγο καιρό συμβίωσης, η Τζάσμιν πιάνει δουλειά ως γραμματέας σε ένα οδοντιατρείο, ενώ παρακολουθεί και μαθήματα κομπιούτερ. Ενώ είναι ακόμη σε θέση να προβάλλει την αριστοκρατικής εικόνα, συνεχίζει να είναι συναισθηματικά επισφαλής και αδυνατεί να υποστηρίξει τον εαυτό της. Δεν εγκρίνει και αποδοκιμάζει συνεχώς τον φίλο της αδελφής της, τον Τσίλι, τον οποίο θεωρεί τελείως αποτυχημένο. Ώσπου έρχεται η μέρα που θα ξεπροβάλει μια πιθανή σανίδα σωτηρίας. Η μέρα που η Τζάσμιν θα γνωρίσει τον Ντουάιτ, έναν διπλωμάτη, ο οποίος αμέσως εκδηλώνει τα συναισθήματά του για εκείνη αναδεικνύοντας συνεχώς την ομορφιά της, τη φινέτσα και το απαράμιλλο στιλ της. Ο Ντουάιτ ίσως να είναι άξιος να βοηθήσει την Τζάσμιν να ανακτήσει κάποια από τα παλιά της μεγαλεία, θα είναι όμως άραγε ικανός να τη βοηθήσει να ανακαλύψει τον πραγματικό της εαυτό; 
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Με τους: Κέιτ Μπλάνσετ, Άλεκ Μπόλντγουιν, Άντριου Ντάις Κλέι, Σάλι Χόκινς, Πίτερ Σάρσγκααρντ, Μπόμπι Καναβάλε, Μαξ Κασέλα, Λούις Σι Κέι
Προβάλλεται από 29/8/2013