4/9/13

The grandmaster

Η νέα ταινία του Γουόνγκ Καρ Γουάι είναι η βιογραφία του Ιπ Μαν, ενός Κουνγκ Φου Μάστερ και συγκεκριμένα του δάσκαλου του Μπρους Λι, η οποία περιλαμβάνει πολεμικές τέχνες και ένα υποτυπώδες σενάριο που καλύπτει μια χρονική περίοδο από το 1936 μέχρι το 1952 και flashbacks που ανατρέχουν ως το 1911.
Δραματικά close up προσώπων, αλλά και αντικειμένων, με ταυτόχρονες slow motion κινήσεις, προσδίδουν στην ταινία έναν ποιητικό ρομαντισμό, ένα λυρισμό και μια χροιά έργου τέχνης που στηρίζεται στη δημιουργία όμορφων πλάνων, έστω και αν αυτά αφορούν στο βλέμμα της γοητευτικής Ζανγκ Ζιγί, ή σε μια σταγόνα αίμα που πέφτει στο βρεγμένο από τη βροχή δρόμο, ή και σε μια βίαιη πρόσκρουση ενός σώματος σε ένα κιγκλίδωμα.
Οι χορογραφίες των μονομαχιών είναι πραγματικά εντυπωσιακές και η μουσική επιλογή κλασσικών κομματιών ή από άλλες ταινίες (διέκρινα προς το τέλος το θέμα του «Κάποτε στην Αμερική» του Ένιο Μορικόνε), πάει γάντι σε ορισμένες σκηνές, αλλά ως εκεί…
Υπόθεση: Η ιστορία εκτυλίσσεται τη θυελλώδη εποχή που ακολούθησε την πτώση της τελευταίας Δυναστείας της Κίνας, μια εποχή χάους, διαίρεσης και πολέμου, αλλά ταυτόχρονα και χρυσή εποχή για τις πολεμικές τέχνες. Χρόνια έρευνας και μελέτης των πολεμικών τεχνών, εξασφάλισαν την πιστή αναπαράσταση και αυθεντικότητα της, με τις χορογραφίες του Γιούνε Γο Πινγκ (Matrix, Kill Bill, Τίγρης και Δράκος κτλ). Οι τρεις πρωταγωνιστές Τόνι Λιουνγκ, Ζανγκ Ζιγί και Τσανγκ Τσεν περάσανε χρόνια προπόνησης στο Κουνγκ Φου για τους ρόλους τους. Το GRANDMASTER εκπροσωπεί πια ένα νέο είδος στις ταινίες πολεμικών τεχνών και την καριέρα του Γουόνγκ Καρ Γουάι. 
Σκηνοθεσία: Γουόνγκ Καρ-Γουάι
Με τους: Τόνι Λιουνγκ, Ζανγκ Ζιγί, Τσεν Τσανγκ
Προβάλλεται από 5/9/2013
(Δημοσιεύτηκε στο myFilm)