19/9/13

Λευκός Οίκος: η πτώση (White House down)

Εντάξει. Ο Έμεριχ κάνει σωστά αυτό που γνωρίζει. Θεαματικά παραμύθια και εξωφρενικές περιπέτειες με αληθοφανείς καταστάσεις.
Αυτή τη φορά, η καταιγιστική δράση μεταφέρεται μέσα στο Λευκό Οίκο, το σύμβολο της διακυβέρνησης των ΗΠΑ και της  πρώτης δύναμης στον κόσμο. Η ιστορία, όπως έγραψα, αληθοφανής: Άνθρωποι από μέσα ετοιμάζουν πραξικόπημα, να ρίξουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ (που παραπέμπει σε Ομπάμα) και να τοποθετήσουν δικό τους, φίλο των βιομηχανιών πολεμικού εξοπλισμού και φιλοπόλεμο ειδικά στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Οι Κακοί της ταινίας, δηλαδή, είναι οι απρόσωπες πολεμικές βιομηχανίες και οι άνθρωποί τους στο στρατό των ΗΠΑ.
Απέναντι σ’ αυτούς τους Κακούς, θα βρεθεί -συμπτωματικά- αστυνομικός «wannabe σωματοφύλακας» του προέδρου των ΗΠΑ. Αυτός ο σκληροτράχηλος αστυνομικός (με τη μορφή του βουτυρομπεμπέ Τσάνινγκ Τέιτουμ), θα μπλεχτεί στα πόδια μεγάλης ομάδας εξίσου σκληροτράχηλων και αδίστακτων πραξικοπηματιών. Έτσι, με δύο ισχυρά κριτήρια («wannabe σωματοφύλακας προέδρου» και «κόρης που έχει χαθεί» ανάμεσα στα γραφεία του Λευκού Οίκου) θα πάρει πρωτοβουλίες, που μαζί με τις ενέργειες των πραξικοπηματιών θα ισοπεδώσουν τον Οίκο και τον περιβάλλοντα χώρο.
Το ωραίο σ’ αυτό το παραμύθι, δεν είναι μόνο τα εφέ και η καταιγιστική δράση, αλλά και το ότι ο θεατής κάπου το ευχαριστιέται που παραβιάζονται ένα σωρό μέτρα ασφαλείας και το γεγονός ότι από κάποιο σημείο και έπειτα αρχίζει να πιστεύει ότι μπορεί και να επικρατήσουν οι Κακοί. Παρά τις ανατροπές, το Καλό επικρατεί για άλλη μια φορά.
Συνοψίζω: Σφιχτοδεμένο σενάριο, αληθοφανείς καταστάσεις, ατελείωτη δράση, καλές ερμηνείες και σκηνοθετικός ρυθμός που κόβει την ανάσα. Βλέπεται ευχάριστα.
Υπόθεση: Ο John Cale (Channing Tatum) είναι μέλος της αστυνομίας του Καπιτωλίου και έχει μόλις ενημερωθεί ότι η αίτηση για να γίνει μυστικός πράκτορας στην υπηρεσία του Προέδρου των ΗΠΑ James Sawyer (Jamie Foxx)έχει απορριφθεί. Στην προσπάθεια του να μην απογοητεύσει τη μικρή του κόρη με τη δυσάρεστη είδηση, την ξεναγεί στον Λευκό Οίκο. Για κακή τους τύχη όμως, μια βαριά οπλισμένη παραστρατιωτική οργάνωση καταλαμβάνει το κτίριο. Τώρα, καθώς η κυβέρνηση διαλύεται και ο χρόνος τελειώνει, είναι στο χέρι του Cale να σώσει τον Πρόεδρο, την κόρη του και φυσικά τη χώρα. 
Σκηνοθεσία: Ρόλαντ Έμεριχ
Με τους: Τσάνινγκ Τέιτουμ, Τζέιμι Φοξ, Τζέισον Κλαρκ, Μάγκι Γκίλενχαλ, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Τζέιμς Γουντς, Ρέιτσελ Λεβέβρ
Προβάλλεται από 19/9/2013
(Δημοσιεύτηκε στο myFilm)