21/9/13

Ατίθαση καρδιά (Wild at heart)

Μια σουρεαλιστική ματιά του Ντέιβιντ Λιντς σε μια σκοτεινή Αμερική κι έναν κόσμο νοσηρό, επικίνδυνο και βίαιο, όπου ένα κυνηγημένο ζευγάρι πραγματοποιεί το ταξίδι της φυγής του. Το αγόρι και το κορίτσι προσπαθούν να αντιδράσουν σε αυτό το σκηνικό, και επαναστατούν, αντιστέκονται, μάχονται για την ελευθερία τους. Το σουρεαλιστικό σύμπαν του σκηνοθέτη, αυτή τη φορά είναι πιο ροκ, πιο δυναμικό και πιο ατίθασο. Όπως συμβαίνει πάντα στον κινηματογραφικό σύμπαν που δημιουργεί ο Ντέιβιντ Λιντς, το καλό και το κακό είναι σαφώς διακριτά. Ο Σέιλορ και η Λούλα είναι δύο καλοί άνθρωποι οι οποίοι χάνονται μέσα σε έναν βίαιο κόσμο και μάλιστα κάποιες φορές παρασύρονται από αυτόν.
Ο ίδιος ο Λιντς περιγράφει την ταινία του ως μία «μοντέρνα ρομαντική ιστορία δύο ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκουν την αγάπη στην κόλαση», ενώ η Ιζαμπέλα Ροσελίνι χαρακτηρίζει τους ήρωες της ταινίας ως «παράξενα όντα που υπάρχουν περισσότερο στα όνειρα και στους εφιάλτες μας παρά στην πραγματικότητα».

«Επρόκειτο για έναν απαίσιο, σκληρό κόσμο», αναφέρει ο Λιντς σε μια συνέντευξή του, «και έτσι η επαναστατικότητα του Σέιλορ προσδίδει κάτι το ιδιαίτερο. Αλλά ένας επαναστάτης που ονειρεύεται τον Μάγο του Οζ, είναι κάτι το πραγματικά όμορφο».
Στην ταινία, έχουμε και δυο υπέροχες ερμηνείες και ειδικά από τον Νίκολας Κέιτζ που τελευταία έχει ατονήσει και δεν είναι αυτός που ξέραμε.
Ο Λιντς με την «Ατίθαση καρδιά» κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Κανών (1990) και αυτό δεν ήταν τυχαίο.
Υπόθεση: Ο Σέιλορ Ρίπλεϊ (Νίκολας Κέιτζ) ερωτεύεται την Λούλα Πέις Φόρτουν (Λόρα Ντέρν), κόρη μίας πλούσιας πλην παρανοϊκής πρώην καλλονής με το όνομα Μαριέττα (Ντάιαν Λαντ). Οι δυο τους αναγκάζονται να ζήσουν χωριστά όταν ο Σέιλορ μπαίνει φυλακή για τον βάναυσο φόνο ενός κακοποιού που η Μαριέττα είχε προσλάβει για να τον σκοτώσει. Αφού αφήνεται ελεύθερος, ο Σέιλορ και η Λούλα αποφασίζουν να το σκάσουν στην Καλιφόρνια. Σύντομα όμως, η Μαριέττα θα αναζητήσει να πάρει εκδίκηση, κι έτσι η περιπλάνηση των δύο νέων στον Αμερικανικό Νότο θα εξελιχθεί σε καταδίωξη από αστυνομία, εγκληματίες, πληρωμένους δολοφόνους και πλήθος άλλων απειλητικών χαρακτήρων. Κατά την διάρκεια αυτής της επικίνδυνης πορείας, μία παθιασμένη ερωτική σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στον Σέιλορ και τη Λούλα, οι οποίοι παράλληλα μοιράζονται τις σκοτεινές αναμνήσεις ενός βίαιου παρελθόντος, αλλά και την αγάπη τους για τον Έλβις Πρίσλεϊ και τον Μάγο του Οζ.
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς 
Με τους: Νίκολας Κέιτζ, Λόρα Ντέρν, Γουίλιαμ Νταφόε, Κρίσπιν Γκλόβερ, Ντάιαν Λαντ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Χάρι Ντιν Στάντον
Προβάλλεται από 19/9/2013
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  Αμαρυσία)