29/5/14

Brick Mansions

Υπόθεση: Σ’ ένα επικίνδυνο, δυστοπικό Ντιτρόιτ, οι πιο ακραίοι κακοποιοί της πόλης έχουν μετατρέψει ένα εγκαταλελειμμένο συγκρότημα κατοικιών σε άντρο ανομίας. Το όνομα αυτού το ζοφερού και σκληρού τμήματος είναι «Brick Mansions». Ανίκανες να ελέγξουν την παραβατικότητα και την εξάπλωση της ανομίας στην περιοχή, οι αρχές αποφάσισαν να υψώσουν έναν τοίχο, προκειμένου να προστατεύσουν τον υπόλοιπο οικισμό από τους βάρβαρους και ανηλεείς κατοίκους των Brick Mansions. Σ’ αυτό το απομονωμένο τμήμα της πόλης, μόνο οι ισχυροί μπορούν να επιβιώσουν. Στην κορυφή της πυραμίδας του εγκλήματος, αρχηγός και απόλυτος συντονιστής της επίγειας κόλασης βρίσκεται ο αδίστακτος, ευγενής, αλλά και αιμοδιψής βαρόνος ναρκωτικών Τρεμέιν (RZA), ο οποίος μετά από την τελευταία του εντυπωσιακή ληστεία βρίσκεται πλέον, επισήμως, στο στόχαστρο του μυστικού αστυνομικού Ντέιμιαν Κόλιερ (Πολ Ουόκερ). Στην πραγματικότητα η σχέση του Ντέιμιαν με τον Τρεμέιν έχει μακρά ιστορία, στην οποία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην απόδοση δικαιοσύνης και την εκδίκηση, πολλές φορές, συγχέεται.
Κριτική: Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στο όνομα ενός συγκροτήματος πολυκατοικιών που έχει περιέλθει σε αχρησία και έχει καταληφθεί από κάθε καρυδιάς καρύδι, που λέμε. Σ’ αυτό το χώρο, έχει οργανωθεί μια ολόκληρη κοινωνία απόκληρων, στα χέρια των οποίων έχει περιέλθει μια βόμβα ικανή να καταστρέψει ολόκληρο το Ντιτρόιτ και έτσι το «καλό παιδί», αστυνομικός, γιος πρώην αστυνομικού που έχει σκοτωθεί στο ίδιο μέρος, αναλαμβάνει να βρει τη βόμβα και να την εξουδετερώσει μέσα σε ορισμένη προθεσμία.
Το σενάριο θα μπορούσε να είναι αντίστοιχο με εκείνα των ταινιών του Τζον Κάρπεντερ «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη» και «Απόδραση από το Λος Άντζελες»
με ήρωα τον Σνέικ Πίλσεν (του Κερτ Ράσελ), αλλά δεν είναι. Έχει κάτι παραπάνω και αυτό είναι η πλοκή και οι ανατροπές που διαδέχονται η μια την άλλη, συν τα ηθικά μηνύματα, περί διεφθαρμένων πολιτικών και αστυνομικών, που απορρέουν από την εξέλιξη της ιστορίας.
Εδώ, έχουμε να κάνουμε με ένα διεφθαρμένο δήμαρχο (πάντοτε η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τα ρεκόρ στη διαφθορά), η πολεοδομία του οποίου καλοβλέπει την περιοχή Μπρικ Μάνσιονς και θέλει να την ισοπεδώσει για να κτίσει μια καινούργια στο όνομα της «ανάπτυξης». Πάνω σ’ αυτό τον καμβά πλέκεται η ιστορία και οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών δεν απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες. Αυτό που χρειάζεται, εκτός του σεναρίου και το έχει η ταινία, είναι η σφιχτή σκηνοθεσία και ο γρήγορος ρυθμός. Άρτια στημένες καταδιώξεις αυτοκινήτων, ρυθμισμένες στην εντέλεια μάχες σώμα με σώμα και υπερβολή στον τρόπο με τον οποίο οι καλοί την βγάζουν πάντοτε καθαρή.
Όλα καλά λοιπόν και η εμφάνιση του αδικοχαμένου Πολ Γουόκερ είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Σκηνοθεσία: Καμίλ Ντελαμάρε
Με τους: Πολ Γουόκερ, Σαλ Λονγκομπάρντο, Ρόμπερτ Μεγιέ, RZA, Κάρλο Ρότα
Προβάλλεται από 29/5/14
(Κριτική μου στο myFilm)