5/6/14

Σκουριασμένη πόλη - Out of the furnace

Υπόθεση: Ο Ράσελ, κι ο μικρός του αδερφός, Ρόντνι, ζουν στο οικονομικά υποβαθμισμένο Ραστ Μπελτ, κι ονειρεύονται από μικρά παιδιά να αποδράσουν για μια καλύτερη ζωή. Μια σκληρή τροπή της τύχης, κι ο Ράσελ θα βρεθεί στη φυλακή, ενώ ο αδερφός του θα παρασυρθεί σε μια από τις πιο βίαιες κι αδίστακτες εγκληματικές οργανώσεις- ένα λάθος που θα του στοιχίσει ακριβά. Με την αποφυλάκιση του, ο Ράσελ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη δική του ελευθερία, ή την απονομή δικαιοσύνης για τον αδερφό του.
Κριτική: Σκοτεινή, βίαιη και σκληρή ταινία, με ήρωες ανθρώπους της ενδοχώρας  των ΗΠΑ, που θα ήθελαν όμως να έχουν γεννηθεί αλλού και να βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Η ανάγκη για καλύτερη ζωή, οδηγεί τον Ρόντνι μικρό αδερφό του Ράσελ, ενός σκληρά εργαζόμενου στην τοπική βιομηχανία, σε έναν άνισο αγώνα πυγμαχίας με αντίπαλο ένα μέλος μιας βουνίσιας συμμορίας, που δεν έχει μάθει να χάνει και ζει με τους δικούς της κανόνες.
Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες και για τους δυο, τη στιγμή μάλιστα που έχουν ειδοποιηθεί από τους ντόπιους, αλλά και το σερίφη της περιοχής να μη μπλέξουν.
Οι χαρακτήρες του έργου διαγράφονται σωστά και οι ερμηνείες είναι συγκλονιστικές. Ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο οποίος υποδύεται το λιγομίλητο  Ράσελ που μόλις έχει βγει από τη φυλακή, εξαιτίας μιας άτυχης στιγμής της ζωής του, κρατάει και το μεγαλύτερο βάρος της ταινίας, ενώ στους δεύτερους ρόλους βλέπουμε τον καρατερίστα Σαμ Σέπαρντ, ως γνήσιο συντηρητικό έμπειρο αμερικανό, τον Φόρεστ Γουίτακερ ως συμβιβασμένο σερίφη, τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Γούντι Χάρελσον ως σκληρούς τύπους ο καθένας από την πλευρά του, ο πρώτος ως εργοδότης και ο δεύτερος ως βουνίσιος που δεν υπολογίζει τίποτα και τέλος τον Κέισι Άφλεκ, που υποδύεται το Ρόντνι, το μοιραίο μικρό αδερφό, που μόλις έχει έρθει από το Ιράκ, ψυχολογικά τραυματισμένος και περιμένει περισσότερα από τη χώρα που υπηρέτησε.
Κλασσική ιστορία εκδίκησης, σωστός ρυθμός, βαριά ατμόσφαιρα, αποπνικτική φωτογραφία, τοπίο ορεινό και απροσπέλαστο και χαρακτήρες δύσκολοι να χαρτογραφηθούν. Ουσιαστικά, άλλη μια πάλη μεταξύ του καλού και του κακού, σε άλλο φόντο
Σκηνοθεσία: Σκοτ Κούπερ
Με τους: Κρίστιαν Μπέιλ, Γούντι Χάρελσον, Κέισι Άφλεκ, Φόρσετ Γουίτακερ, Γουίλεμ Νταφόε, Ζόι Σαλντάνα, Σαμ Σέπαρντ
Προβάλλεται από 5/6/14
(Κριτική μου στο myFilm)