11/12/14

Λευκός Θεός - White God

Πρόκειται για μια. εξαιρετική αλληγορία, που μπορείς να της δώσεις και πολιτικές προεκτάσεις και όχι απλά μια ζωοφιλική πολύχρωμη ταινία του στυλ «Ασπροδόντης» των στούντιο Ντίσνεϋ.
Ταυτόχρονα, είναι για μια σκληρή ταινία με σκηνές εκπαίδευσης σκύλων για αγώνες και άλλες, από τις συνθήκες που κρατούνται τα συμπαθή τετράποδα στα «κέντρα αδέσποτων» και αλλού.
Η κάθαρση ωστόσο, επέρχεται στο τέλος, τόσο για τον άνθρωπο (που ενώ δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τα άλλα έμβια όντα του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένων και των συνανθρώπων του, ψάχνει στο διάστημα για να έρθει σε επαφή με άλλες μορφές ζωής), όσο και για το σκύλο, που ενώ έχει τις καλύτερες προθέσεις για τον άνθρωπο, εξωθείται από αυτόν σε ακραίες συμπεριφορές.
Δίκαια κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο  Φεστιβάλ Καννών 2014 (τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα) και αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2015
INFO
Yπόθεση: Η 13χρονη Λίλη προσπαθεί να σώσει τον σκύλο της, Χάγκεν. Απογοητευμένη, τα βάζει με τον πατέρα της για την «εξαφάνιση» του φίλου της. Η Λίλη ξεκινάει να βρει τον σκύλο της και να τον σώσει. Ο Χάγκεν από τη μεριά του επίσης προσπαθεί να επιστρέψει στη φίλη του. Παλεύοντας να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο κακοτοπιές, ο Χάγκεν σύντομα συνειδητοποιεί πως λίγοι είναι αυτοί που αγαπούν έναν σκύλο. Μάλιστα όταν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, και το μέλλον του δεν μοιάζει και τόσο ευοίωνο, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι που έχουν κατακλύσει την πόλη, θα εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Και μόνο η Λίλη, ίσως, είναι αυτή που μπορεί να αποτρέψει τη «μάχη» ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο.
Με τους: Ζόφια Πσότα, Σάντορ Ζότερ, Λίλι Μονόρι, Λίλι Χόρβαθ, Λάζλο
Γκάλφι, Έργουιν Νάγκι
Προβάλλεται από 11/12/14