15/7/15

Το μπλε δωμάτιο - La chambre bleue

Υπόθεση: Ο Ζουλιέν και η Εσθέρ συναντιούνται κάθε Πέμπτη στο δωμάτιο ενός επαρχιακού ξενοδοχείου. Είναι και οι δύο παντρεμένοι και στο δωμάτιο αυτό κάνουν έρωτα και μοιράζονται το πάθος τους, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των κατοίκων της μικρής γαλλικής πόλης. «Θα περνούσες τη ζωή σου μαζί μου αν ξαφνικά ήμασταν ελεύθεροι;» τον ρωτά κάποια στιγμή εκείνη. Κι αυτός, χωρίς να το πολυσκεφτεί, της απαντά «Φυσικά». Όταν ξαφνικά ο Ζουλιέν βρίσκεται να ανακρίνεται από την αστυνομία για ένα έγκλημα, τα αθώα αυτά λόγια αποκτούν άλλη διάσταση, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένος σε έναν ιστό από ψέματα που ο ίδιος κατασκεύασε.
Κριτική: Ο σκηνοθέτης Ματιέ Αμαλρίκ κτίζει κομμάτι – κομμάτι μια ερωτική ιστορία μεγάλου πάθους, μέσα από μια αστυνομική ανάκριση και ο θεατής καλείται να ενώσει τα κομμάτια αυτού του παράξενου παζλ, που θέλει δυο ανθρώπους να έχουν ερωτική σχέση, ενώ είναι και οι δυο παντρεμένοι. Τους ενώνει το σεξουαλικό πάθος ή κάτι περισσότερο; Και για ποιο λόγο γίνεται η ανάκριση;
Το μόνο που βλέπει ο θεατής είναι ότι ένας μεσοαστός και όχι πολύ ωραίος άνδρας (τον υποδύεται επιδέξια ο σκηνοθέτης Αμαλρίκ) και μια έντονα σέξι, αλλά επίσης όχι πολύ όμορφη  γυναίκα (η εξαιρετική Στεφανί Κλεό) έχουν τεράστια σεξουαλική χημεία και συναντώνται όποτε εκείνη είναι ελεύθερη και του κάνει ένα σινιάλο από το μπαλκόνι της.
Με πολύ αργό ρυθμό, τα στοιχεία του δράματος αποκαλύπτονται, μέσα από κοντινά πλάνα στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, αλλά και κάδρα αντικειμένων, που δεν αφήνουν στο θεατή το περιθώριο να δει τη συλλογική εικόνα, η οποία είναι εξίσου διασπασμένη από τα flashbacks, που αποκαλύπτουν σταδιακά το μυστήριο.  
Οι χαρακτήρες (βγαλμένοι από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα του Ζορζ Σιμενόν, που κυκλοφορεί και στη χώρα μας από τις εκδόσεις Άγρα), διαθέτουν και αυτοί ένα μυστήριο ικανό να εξάψει τη φαντασία του θεατή και το επιτυγχάνουν μέχρι το τέλος. Ματιές και χειρονομίες με  νόημα και ασαφείς κινήσεις πλέκουν ένα άλλο δίχτυ μυστηρίου και έτσι η ατμόσφαιρα του φιλμ κρατιέται στα επίπεδα του γαλλικού φιλμ νουάρ με ψήγματα της σκηνοθετικής τεχνικής του Χίτσκοκ.
Του Ματιέ Αμαλρίκ
Με τους Ματιέ Αμαλρίκ, Λέα Ντρουκέρ, Στεφανί Κλεό, Λοράν Πουατρενό, Σερζ Μποζόν, Μπλουτς
Προβάλλεται από 16/7/15