26/11/15

99 σπίτια – 99 Homes

Θα είμαι κοφτός και απόλυτος. Έχετε πάρει μεγάλο δάνειο και έχετε εκκρεμότητα με το δανειστή σας, την τράπεζα; Τότε αυτή είναι η ταινία σας. Όχι διότι ο σκηνοθέτης Ραμίν Μπαχράνι αντιμετωπίζει το πρόβλημά σας με κάποια συγκατάβαση, αλλά διότι αυτά που θα δείτε αποτελούν ένα δίωρο τρέιλερ του «προσεχώς» της ελληνικής πραγματικότητας. Και μάλιστα, μεσοπρόθεσμου «προσεχώς». Αλλά μην απογοητεύεστε. Όταν θα βλέπετε την ταινία να σκεφτόσαστε αυτό που λένε τα αμερικανάκια: it’ s only a movie.
Η υπόθεση διαδραματίζεται το 2010, δυο χρονάκια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, όταν οι τράπεζες έχουν καταλάβει τη βλακεία τους, να δίνουν δάνεια αφειδώς με το που ξεκινάει να εργάζεται κάποιος ώστε να αποκτήσει τα στοιχειώδη: σπίτι εξοπλισμένο πλήρως και αυτοκίνητο. «Βλακεία», διότι μόλις ξέσπασε η κρίση και όλα άρχισαν να παίρνουν τον κατήφορο, το πρώτο πράγμα που σταμάτησαν να πληρώνουν οι αμερικανοί ήταν οι δόσεις τους στις τράπεζες.
Οι τράπεζες, που νόμιζαν ότι θα παρέμεναν πλούσιες από τα αναμενόμενα κέρδη εκ δανείων, βλέποντας ότι δεν κερδίζουν, μεταβιβάζουν τις απαιτήσεις τους σε κτηματομεσιτικές εταιρίες. Οι εταιρίες με ειδικούς υπαλλήλους –με βασικό τους προσόν την αναισθησία απέναντι στον ανθρώπινο κόπο και πόνο- προβαίνουν σε εξώσεις με ταχείες διαδικασίες (διαφθορά παντού από πάνω προς τα κάτω: τράπεζα, εταιρία, δικαιοσύνη, αστυνομία, απλοί υπάλληλοι), ώστε να εκμεταλλευτούν τα κενά ακίνητα (ξαναπουλώντας τα ή νοικιάζοντάς τα) και να εξοφλήσουν τις τράπεζες. Εννοείται ότι ο τυχερότερος σ’ αυτή την πανάθλια διαδικασία, είναι η εταιρία ως μεσολαβήτρια, μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης από τη μια και δανειοληπτών από την άλλη. Δεν τα λέω εγώ αυτά. Η ταινία.
Στην ταινία, λοιπόν, ο Μάικλ Σάνον είναι κα-τα-πλη-κτι-κός ως αδίστακτος μεσολαβητής εξουσιοδοτημένος από την τράπεζα και την αμερικανική δικαιοσύνη, που εκδιώκει τους ιδιοκτήτες και ταυτόχρονα εξαπατά κυβέρνηση και τράπεζες, ενώ ο Άντριου Γκάρφιλντ (πρώην Σπάιντερμαν) δίνει ρέστα στην κυριολεξία, όταν στην προσπάθειά του να γλιτώσει το σπίτι του, είναι έτοιμος να μοιάσει του Σάνον, εκδιώκοντας ακόμα και φίλους του. Δράμα, με όλους τους χαρακτήρες σωστά δοσμένους.
Ο Ραμίν Μπαχράνι, έχει κάνει μια υπέροχη σκηνοθετική δουλειά (έχει και το μοντάζ), παρακολουθώντας το συνεργείο εξώσεων με ντοκιμαντερίστικο στυλ και με γρήγορο ρυθμό, που μαζί με τη μουσική σου δίνουν την αίσθηση ότι παρακολουθείς θρίλερ ψυχολογικού τρόμου. Η δε φωτογραφία του Μπόμπι Μπουκόφσκι, εντυπωσιάζει αγκαλιάζοντας με ζεστά χρώματα το περιβάλλον των οικογενειών που διώκονται και με ψυχρά τον Μάικλ Σάνον και τα συνεργεία του, όταν βρίσκονται επί τω έργω της εξώσεως. 
Το ξαναβλέπω.
INFO
Σκηνοθεσία: Ραμίν Μπαχρανί
Παίζουν: Μάικλ Σάνον, Άντριου Γκάρφιλντ, Λόρα Ντερν, Νόα Λόμαξ, Κλάνσι Μπράουν
Προβάλλεται από 26//11/15