20/10/16

Frantz

Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν
Παίζουν: Πιέρ Νινέ, Πόλα Μπερ, Ερνστ Στότζνερ, Μαρί Γκρούμπερ, Γιόχαν Φον Μπίλοφ, Άντον Φον Λούκε, Σιριέλ Κλερ, Άλις ντε Λενκεσένγκ
Προβάλλεται από 20/10/16
Σύνοψη: Στον απόηχο του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, μια νεαρή Γερμανίδα που θρηνεί το θάνατο του αρραβωνιαστικού της στη Γαλλία, συναντά έναν μυστηριώδη Γάλλο που επισκέπτεται τον τάφο του για να αφήσει λουλούδια (Διανομή: Feelgood Entertainment).
Κριτική: Ο Φρανσουά Οζόν με φανταστική επιδεξιότητα έχει μετατρέψει ένα τυπικό ρομάντζο σε μια έξοχη αισθηματική και συγκινητική ταινία, η οποία χωρίς μελοδραματισμούς και λιτές ερμηνείες, θίγει θέματα όπως: η αγάπη, η απώλεια, η πίστη, ο πόλεμος και τα ανάμικτα συναισθήματα που προκαλεί στις σχέσεις των ανθρώπων.
Όλα αυτά χωρίς να φορτώνεται ο θεατής, με υποβλητική σκηνοθεσία και απαλή μουσική και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, η οποία μετατρέπεται αργά σε έγχρωμη στα flashbacks, τα οποία είναι καταλυτικά στην εξέλιξη της ιστορίας και ταυτόχρονα προσθέτουν μυστήριο.
Ο Πιέρ Νινέ (σε ένα ρόλο διαφορετικό και πιο ώριμο από εκείνον του Ματιέ στην ταινία «Ο συγγραφέας» που είδαμε πρόσφατα), υποδύεται τον Αντριάν, έναν συνεσταλμένο και ευαίσθητο νέο που δυσκολεύεται να εκφράσει τα βαθύτερα συναισθήματά του, είναι αυτός ο οποίος επισκέπτεται τον τάφο του Φραντς αρραβωνιαστικού της Άννας, που σκοτώθηκε στο μέτωπο της Γαλλίας. 
Η Πόλα Μπερ, που υποδύεται την Άννα με λιτή εκφραστικότητα, έχει δυσκολότερο ρόλο. Υποδύεται μια νέα, που τα συναισθήματά της επηρεάζονται και μεταβάλλονται συνεχώς υπό την πίεση των συνθηκών. Ως φιλοξενούμενη των γονιών του χαμένου αρραβωνιαστικού της, τιμά τη μνήμη του και παραμένει πιστή. Γοητεύεται από τις αφηγήσεις του Αντριάν όμως, όπως και οι γονείς του Φραντς, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους θα την κάνουν να τον ερωτευθεί, αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν τροπή από τη στιγμή που ο Αντριάν θα επιστρέψει στο Παρίσι και η Άννα θα ψάξει να τον βρει.
Οι εξαιρετικές ερμηνείες και το σενάριο με τις ανατροπές του, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι την τελευταία στιγμή.
Συνολικά: μια εξαιρετική ταινία.
(Κριτική μου στο myfilm.gr)