13/11/16

Καρδιά βουνό - Virgin mountain

Είδος: Δραματική κωμωδία
Σκηνοθεσία: Νταγκούρ Κάρι
Πρωταγωνιστούν: Γκούναρ Γιόνσον, Ίλμουρ Κριστιάνσντοτιρ 
Προβάλλεται από 10/11/2016
Σύνοψη: Το «Καρδιά βουνό» αφηγείται την ιστορία του Φούζι, ενός 43χρονου υπέρβαρου, που μένει ακόμη μαζί με τη μάνα του. Η καθημερινότητά του είναι μια ρουτίνα. Έχει τη δουλειά του, που έχει να κάνει με τη μεταφορά αποσκευών στο αεροδρόμιο, ενώ τα βράδια παίζει με τον μοναδικό του φίλο με τις μινιατούρες του. Μια μέρα, όλα αυτά διαλύονται, από την εμφάνιση της ξανθιάς Σεφν στη ζωή του (Διανομή: One from the heart)
Κριτική: Μια τρυφερή, με κατανόηση και λεπτό χιούμορ ματιά σε έναν ανώριμο γίγαντα που ενηλικιώνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με μια ταινία για τη μοναξιά, η οποία τελικά φαίνεται να είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των κατοίκων των βόρειων χωρών της Ευρώπης.
Ο Γκούναρ Γιόνσον μας προσφέρει μια απολαυστική ερμηνεία στο ρόλο του Φούζι, ενός 40άρη, κλειστού, εσωστρεφή αλλά στο βάθος εξαιρετικά καλού και συναισθηματικού τύπου, που συγκατοικεί με την ηλικιωμένη μητέρα του και περιμένει μια ευκαιρία για να εκφραστεί. Θα τη βρει στο πρόσωπο μιας μοναχικής κοπέλας σε κατάσταση προϊούσας κατάθλιψης, την οποία υποδύεται με ευαισθησία και λιτά εκφραστικά μέσα η Ίλμουρ Κριστιάνσντοτιρ.
Σκοτεινή φωτογραφία, απαλή μουσική, χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα και άνθρωποι κλεισμένοι στα καβούκια τους, που αντιμετωπίζουν με καχυποψία κάθε καλή πρόθεση που βγαίνει αυθόρμητα από τη μεγάλη καρδιά του Φούζι.
Η ταινία βλέπεται με ενδιαφέρον και παρά το πρόβλημα που αναδεικνύει, χαρίζει και ευχάριστες στιγμές.