20/4/17

Ares: Κίνδυνος στο Παρίσι – Ares

Μια ιστορία ανταγωνισμού φαρμακευτικών πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται απεγνωσμένους ανθρώπους και τους μεταβάλλουν σε πειραματόζωα και μια ομοσπονδία πυγμαχικών αγώνων που στήνει αγώνες ντοπαρισμένων αθλητών, με φόντο το Παρίσι του 2035. Μια δυστοπική Πόλη του Σκότους, στην οποία το σύστημα προσφέρει «άρτον και θεάματα» στους δυστυχισμένους κατοίκους, προκειμένου να τους κρατά «σε καταστολή» και να μην επαναστατούν.

Ο σκηνοθέτης, εμφανώς επηρεασμένος από το Blade Runner (σκηνογραφία και μουσική), έχει κτίσει μια κοινωνία στην οποία δια νόμου επιτρέπεται η διάθεση του σώματος του ανθρώπου κατά τη διάθεση του ιδίου και έχει ως πρωταγωνιστή έναν πρώην πυγμάχο που έχει αποσυρθεί, τον Ρέντα Κοβάλσκι με το παρατσούκλι Άρης (Ares), έναν Πολωνό μετανάστη, ο οποίος από ανάγκη μπλέκει πάλι με τους αγώνες, αφού όμως έχει αλλάξει χαρακτήρα και θέλει να ξεφύγει από αυτά.
Πρόκειται για ήπια επιστημονική φαντασία, μια αλληγορία, στην οποία το μελλοντικό Παρίσι έχει κάτι από την αρχαία Ρώμη και το Κολοσσαίο, εκεί που οι μονομάχοι πάλευαν άγρια, χωρίς κανόνες και μέχρι τέλους. Το Παρίσι έχει την τηλεοπτική Αρένα και τις γιγαντο-οθόνες για να αποχαυνώνεται το εξαγριωμένο πλήθος και να στοιχηματίζει, ενώ πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας των υπερ-πυγμάχων, ανταγωνίζονται φαρμακευτικές εταιρίες δοκιμάζοντας ορμόνες, τις οποίες αργότερα θα «ρίξουν» στην αγορά. Ο δε Άρες, πέφτει θύμα των πειραμάτων που γίνονται στο πλαίσιο της υπέρ-εμπορευματοποίησης που απεικονίζει η ταινία. Είναι ένα πειραματόζωο των φαρμακευτικών εργαστηρίων, πάνω στο οποίο δοκιμάζουν δεκάδες φάρμακα. Αποτελεί δε, τη ζωντανή βιτρίνα ενός αδίστακτου συστήματος, έναν υπερ-μαχητή που στο τέλος θα στραφεί εναντίον του.
Σφιχτή σκηνοθεσία, πολύ καλή μουντή φωτογραφία, υποβλητική μουσική και ένα σενάριο με μπόλικες αναφορές πάνω σε υπαρκτά σημερινά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και καλές ερμηνείες, συγκροτούν μια αξιοπρεπή ήπιας μορφής(*), με φιλοσοφικό περιτύλιγμα δηλαδή, επιστημονική φαντασία  (Κριτική μου στο myfilm.gr)
(*) Περισσότερα γι’ αυτό το είδος επιστημονικής φαντασίας ΕΔΩ 
INFO
Προβάλλεται από 20/4/17
Είδος: Επιστημονική φαντασία
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πατρίκ Μπενέ
Παίζουν: Όλα Ραπάς, Μίκα Λεσκότ, Τιερί Ανσίς, Ρουθ Βέγκα Φερνάντεζ
Σύνοψη: Το έτος είναι 2035 και η παγκόσμια τάξη έχει υποστεί δραματικές αλλαγές. Η Γαλλία, με 10 εκατομμύρια άνεργους κατοίκους, αποτελεί μία από τις νέες χώρες κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο ταλανισμένος από τα προβλήματα πληθυσμός, αμφιταλαντεύεται μεταξύ του να επαναστατήσει και του να παραιτηθεί, μέχρι που βρίσκει «καταφύγιο» σε ένα νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα: τις υπέρ-βίαιες μάχες μέχρι θανάτου. 
Ο Ρέντα, γνωστός ως «Άρες», είναι ένας βετεράνος μαχητής που βγάζει τα προς το ζην κάνοντας μικροδουλειές για την αστυνομία. Όταν η αδερφή του κατηγορείται για οπλοκατοχή, θα διακινδυνέψει τα πάντα ώστε να καταφέρει να σώσει αυτήν και τις κόρες της.
Διανομή: Odeon