20/4/17

Life

Ο σκηνοθέτης Daniel Espinosa, λέει ότι στράφηκε στους δικούς του ήρωες και στις ταινίες με παρόμοια θέματα όπως: ο Ridley Scott στο Alien, ο Stanley Kubrick στο 2001 και ο Andrei Tarkovsky στο Solaris. «Πιστεύω ότι ο λόγος που τόσο μεγάλοι σκηνοθέτες γύρισαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι αυτή η ακαθόριστη γοητεία που προκαλεί το άγνωστο» αναφέρει και συνεχίζει: «Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι λίγο πολύ συμβατικός. Από την άλλη το διάστημα είναι αχανές. Δεν γνωρίζεις με τι μοιάζει, δεν ξέρεις τι μπορεί να σου προκαλέσει. Δεν υπάρχει κανένας ήχος. Είναι πραγματικά τρομακτικό».

Και εγώ συμπληρώνω, πως ακόμα και η φράση του «Δεν υπάρχει κανένας ήχος», είναι παρμένη από το Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν, για τον οποίο δεν λέει τίποτα, προφανώς επειδή η ταινία LIFE έχει πάρα πολλούς ήχους και μέσα και απ’ έξω από το διαστημικό σταθμό που διαδραματίζεται η υπόθεση και έτσι δεν επιτρέπει συγκρίσεις. Βέβαια, ούτε και με τις άλλες ταινίες υπάρχει κάποια σύγκριση, αλλά τέλος πάντων.
Μόνο η εξωγήινη ζωή του LIFE εμφανίζεται να είναι πρωτότυπη και να έχει τη δική της δομή, που δεν υπάρχει σε άλλη προηγούμενη ταινία. Αλλά, η δομή του σεναρίου, ο σκηνοθετικός ρυθμός και η κορύφωση της αγωνίας είναι σαφώς επηρεασμένα από το Alien. 
Δεν θα αποκαλύψω την υπόθεση, για να συμβάλλω κι εγώ στο suspense. Οι ερμηνείες δεν είναι κακές, το περιβάλλον είναι αρκούντως κλειστοφοβικό και αποπνικτικό, αλλά στο τέλος νομίζεις ότι κάπου τα έχεις ξαναδεί όλα αυτά εκτός από το φινάλε. Όπως λέει και ο σκηνοθέτης, το διάστημα είναι αχανές και όλα είναι δυνατά, δεν ξέρεις τι μπορεί να σου προκαλέσει. Ίσως τα ίδια ρίγη, που μας είχε προκαλέσει το κλασσικό (και πρώτο διδάξαν) Alien (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 20/4/17
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας / Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Εσπινόζα
Παίζουν: Τζέικ Γκίλενχαλ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Ράιαν Ρέινολντς, Χιρογιούκι Σανάντα
Σύνοψη: Η εξαμελής ομάδα του διεθνή διαστημικού σταθμού ISS έχει ως αποστολή να ανακαλύψει σημάδια ζωής στον πλανήτη Άρη. Είναι όλοι ενθουσιασμένοι, αφού η αποστολή τους έχει στεφθεί με επιτυχία. Ο ενθουσιασμός αρχίζει να φθίνει, όταν διαπιστώνουν ότι το νέο είδος ζωής που ανακάλυψαν όχι μόνο αναπτύσσεται ταχύτατα, αλλά υπήρξε η αιτία αφανισμού κάθε ζωντανού οργανισμού στον πλανήτη του. Τώρα, απειλεί τα μέλη του πληρώματος που πρέπει να φροντίσουν να μην το μεταφέρουν μαζί τους πίσω στη Γη, αφού κάτι τέτοιο θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Διανομή: Feelgood