20/4/17

Ο κύριος Τίποτα - Norman

Η ταινία του Τζόσεφ Σένταρ αφηγείται με κωμικοτραγικό τρόπο και παράλληλα με πολλή ευαισθησία, την ιστορία ενός ανθρωπάκου, του οποίου η «πτώση» οφείλεται στην ανθρώπινη ανάγκη να νιώσει ότι αξίζει κάτι. 
«Η αφήγηση της ταινίας ακολουθεί την κλασσική δομή», λέει ο σκηνοθέτης. «Ένας Εβραίος συναντά κάποιον που ναι μεν μελλοντικά θα αποκτήσει δύναμη, αλλά εκείνη τη στιγμή είναι σε πολύ άσχημη θέση. Του κάνει ένα δώρο ή μια χάρη, οπότε όταν αποκτά δύναμη, τον βάζει στην «αυλή» του. Έτσι, ο Εβραίος καταφέρνει να αποκτήσει τη θέση που ήθελε. Έρχεται κάποια στιγμή όμως, που ο ανταγωνισμός γίνεται τεράστιος και όποιος κι αν είναι αυτός που κατέχει τη δύναμη αποφασίζει να τον πετάξει όπως την τρίχα από το ζυμάρι. Κι αυτό γιατί ο Εβραίος είναι αναλώσιμος και άρα εύκολο να τον ξεφορτωθείς».  

Ο Τζόσεφ Σένταρ εξωραΐζει τον κεντρικό ρόλο της αρχετυπικής ιστορίας αναθέτοντάς τον στη γλυκιά και συμπαθητική φυσιογνωμία του ηλικιωμένου Ρίτσαρν Γκιρ, ο οποίος ως Νόρμαν, προσπαθεί να φανεί χρήσιμος σε όλους ακόμα και όταν του το αρνούνται. Όμως χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει. Έτσι με διάφορα «αθώα» ψέματα ή «μισές αλήθειες» προσπαθεί πάντοτε να βρίσκεται ανάμεσά τους, μέσα σε πολιτικά και οικονομικά κυκλώματα, έστω και με ρίσκο. Ο ίδιος πιστεύει ότι «ο ικανός στη φουρτούνα φαίνεται» και ότι πάντα μπορεί να επιπλεύσει αρκεί να «κρατάει το κεφάλι του έξω από το νερό», όπως λέει πολλές φορές στην ταινία.
Παρά το φαινομενικά αργό ρυθμό, η ταινία έχει ενδιαφέρον και αυτό χάρη στην εξαιρετική ερμηνεία του Ρίτσαρντ Γκιρ, που αυτή τη φορά παίζει ένα ρόλο έξω από αυτούς που τον καθιέρωσαν. Η περιθωριοποίηση και η μιζέρια βρίσκονται συνεχώς ζωγραφισμένες στο πρόσωπό του, αλλά καταφέρνει να ξεγελά μερικούς από το περιβάλλον του και το suspense στο σενάριο βρίσκεται στο αποτέλεσμα. Όπως και στη ζωή, άλλωστε. Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και ο Νόρμαν του Ρίτσαρντ Γκιρ, το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, γι’ αυτό αγωνίζεται μέχρι τέλους, ακόμα και για την υστεροφημία του (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 20/4/17
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Τζόσεφ Σένταρ
Παίζουν: Ρίτσαρντ Γκιρ, Λιόρ Ασκενάζι, Μάικλ Σιν, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Νταν Στίβενς, Στιβ Μπουσέμι, Χανκ Αζάρια, Τζόναθαν Αβίγκντορι
Σύνοψη: Ο Νόρμαν ζει μια μοναχική ζωή στο περιθώριο της δύναμης και του χρήματος που υπόσχεται η Νέα Υόρκη. Είναι φιλόδοξος και διαρκώς εμπνέεται οικονομικά σχήματα που όμως, δεν αποδίδουν. Μη έχοντας ουσιαστικά να προσφέρει κάτι, ο Νόρμαν πασχίζει να γίνει φίλος με τους πάντες, αλλά η διαρκής δικτύωσή του τον οδηγεί στο απόλυτο πουθενά. Επιζητώντας την προσοχή κάποιου, εστιάζει στον Μίσα Έσελ,, έναν χαρισματικό Ισραηλινό πολιτικό που έχει πάρει την κάτω βόλτα και ζει μόνος στη Νέα Υόρκη. Διαισθανόμενος ότι ο Έσελ είναι σε δύσκολη θέση, ο Νόρμαν τον προσεγγίζει δωρίζοντάς του ένα ζευγάρι πανάκριβα παπούτσια, μια κίνηση που συγκινεί τον Έσελ, και την οποία θα θυμηθεί, όταν τρία χρόνια αργότερα γίνει Πρωθυπουργός. Ενθουσιασμένος ο Νόρμαν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το όνομα του Έσελ για να κλείσει τη μεγαλύτερη δουλειά της ζωής του. Το σχέδιό του όμως, πηγαίνει στραβά δημιουργώντας συνθήκες για διεθνές διπλωματικό επεισόδιο. Ο Νόρμαν τώρα, πρέπει να κάνει το παν για να το αποτρέψει.
Διανομή: Tanweer