20/4/17

Αίμα από το αίμα μου – Sangue del mio sangue

Ο καθολικισμός, η υποκρισία, η μέσα από τη θρησκεία δίψα για εξουσία, αλλά και η αληθινή πίστη, μαζί με την παγκοσμιοποίηση και τις κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές στη σημερινή ιταλική -και όχι μόνο- κοινωνία, είναι μερικά από τα θέματα αυτής της ταινίας του Μπελόκιο, ο οποίος στο παρελθόν μας έχει χαρίσει και άλλες καταγγελτικές ή κοινωνικού σχολιασμού ταινίες. Στον «Βιασμό στην πρώτη σελίδα» σχολίαζε τον Τύπο και στο «Βία και μοιχεία» είχε στόχο του τον Στρατό. Στο «Καλημέρα, νύχτα» ασχολήθηκε με την απαγωγή από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και τη δολοφονία του Άλντο Μόρο, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, ενώ με την «Κρυφή ερωμένη», βασίστηκε στην αληθινή ιστορία της ερωμένης του Μπενίτο Μουσολίνι. Τέλος, με την «Ωραία κοιμωμένη» έβαλε ως θέματα την ευθανασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ρόλο της Εκκλησίας.

Το «Αίμα από το αίμα μου» συγκεντρώνει πολλά στοιχεία από τις προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη, ο οποίος φέτος κλείνει 77 χρόνια ζωής και μέσα από αυτήν αναδεικνύει και την ιστορικότητα του χωριού Μπόμπιο, το οποίο μεταβάλλεται από την επέλαση του μοντέρνου τρόπου ζωής και της παγκοσμιοποίησης. Σ’ αυτό το χωριό εδρεύει το μοναστήρι, όπου στην ταινία, ο νεαρός ιερέας επιστρέφει να θάψει τον αυτόχειρα αδελφό του και να εξαναγκάσει την αδελφή Μπενεντέτα να ομολογήσει, αλλά δεν θα τα καταφέρει και θα «παρασυρθεί» κι αυτός από αυτήν. Στο ίδιο χωριό δε, μετά 400 χρόνια θα επιστρέψει ως εφοριακός, που βοηθά έναν Ρώσο εκατομμυριούχο να αγοράσει αυτό το μοναστήρι που έχει γίνει ερείπιο και κατοικείται από κάποιον που αυτοαποκαλείται Κόμης και κυκλοφορεί μόνον τη νύχτα. Από το μεσαιωνικό σκοταδισμό, στα σύγχρονα συμφέροντα και πανταχού παρούσα η εκκλησία.
Τα φαντάσματα του παρελθόντος, πρέπει να πάψουν να βασανίζουν τους ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία τους και να μην επαναλαμβάνουν τα λάθη τους. Δεν είναι δίδαγμα, αυτό από την ταινία, αλλά ο Μπελόκιο έχει ένα ιδιόρρυθμο τρόπο να αναγκάζει τους θεατές του να σκέπτονται και να συζητούν τις ταινίες του. 
Το «Αίμα από το αίμα μου» είναι μια από αυτές που έχουν θέματα προς συζήτηση, αρκεί να τη μελετήσει κανείς σε βάθος. Είναι ατμοσφαιρική, έχει πολύ καλές ερμηνείες από παλιούς συνεργάτες του Μπελόκιο, με απίστευτες φυσιογνωμίες, διαθέτει εξαιρετικά υποβλητική μουσική και φωτογραφία που θυμίζει πίνακες από τον Μεσαίωνα. Μια πολύ καλή ταινία για τους φίλους του Μπελόκιο και των ταινιών με συμβολισμούς. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 20/4/17 σε Άστυ & Πτι Παλαί
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο
Παίζουν: Ρομπέρτο Χερλίτζκα, Πιερ Τζόρτζιο Μπελόκιο, Άλμπα Ρορβάχερ, Λίντια Λίμπερμαν, Φεντερίκα Φρακάσι, Τόνι Μπερτορέλι
Σύνοψη: Η ταινία εξιστορεί μια αλληλένδετη ιστορία σε δύο χρόνους: Ανοίγει στον 17ο αιώνα, παρακολουθώντας έναν νεαρό ιερέα, ο οποίος επιστρέφει στο πατρικό του για να θάψει τον δίδυμο αδελφό του, έναν ιερέα του τοπικού μοναστηριού, ο οποίος ως αυτόχειρας, απαγορεύεται να ταφεί από την εκκλησία. Η μοναχή που τον είχε ξελογιάσει, κατηγορείται για μαγεία και πρέπει να υποβληθεί σε τρεις δοκιμές - νερό, φωτιά και δάκρυα - για να αποδείξει την αθωότητά της, αν δεν ομολογήσει. Στη δεύτερη ιστορία, πραγματοποιείται ένα χρονικό άλμα 400 χρόνων, όπου ο στρατιώτης της πρώτης ιστορίας ζει ως ένας καθημερινός πολίτης του Μπόμπιο και βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εξουσιαστικό και… βαμπιρικό άρχοντα της πόλης.
Διανομή: AMA Films