20/4/17

Μια βόλτα στη Γαλλία - Tour de France

Μια ταινία δρόμου με θέμα την αλληλεγγύη και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Μια περιήγηση στη σημερινή Γαλλία της πολυπολιτισμικότητας, με δύο διαμετρικά αντίθετους ανθρώπους, που εκφράζονται αυθόρμητα και ανεπιτήδευτα.
Ο Ρασίντ Τζαϊντανί σκηνοθετεί με ντοκιμαντερίστικο φιλμ, την κάμερα στο χέρι και σε διαρκή κίνηση, ένα γνωστό Γάλλο ράπερ, τον Σαντέκ και τον αγέραστο Ζεράρ Ντεπαρτιέ, που τριγυρνούν από λιμάνι σε λιμάνι και διαπληκτίζονται, ενώ στο βάθος αρχίζουν να συμπαθούν ο ένας τον άλλο. 

Ο Σαντέκ υποδύεται τον Φαρούκ, ένα διάσημο ράπερ, που από ανάγκη αναλαμβάνει οδηγός του Σερζ (τον οποίο υποδύεται ο Ντεπαρτιέ), ενός ζωγράφου που ακολουθεί τη διαδρομή του κλασσικού ζωγράφου Ζοζέφ Βερνέ που είχε απεικονίσει όλα τα λιμάνια της Γαλλίας.
Ο Σερζ και ο Φαρούκ, συμβολίζουν το παλιό και το νέο της Γαλλίας, σε μια εποχή μάλιστα που μια σύγκρουση φαντάζει αναπόφευκτη. Κι όμως, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αρκεί το νέο με το παλιό να βρουν κοινά σημεία, τα οποία μπορούν να ξεκινούν από μία ανθρωπιστική διάθεση και αλληλεγγύη, πράγμα που αναδεικνύει ο σκηνοθέτης καθοδηγώντας τα δύο ατού του. Ο Ντεπαρτιέ έξοχος υποδύεται τον παραδοσιακό και συντηρητικό που σταδιακά μεταστρέφεται και δίπλα του ο Σαντέκ πληθωρικός και ενθουσιώδης εκφράζει τις τάσεις και τα συναισθήματα της νέας γενιάς (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 20/4/17
Είδος: Κοινωνικό δράμα
Σκηνοθεσία: Ρασίντ Τζαϊντανί
Παίζουν: Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Σαντέκ
Σύνοψη: Ο Φαρούκ είναι ένας εικοσάχρονος ράπερ από τα προάστια του Παρισιού. Εξαιτίας μιας διαμάχης με έναν άλλο μουσικό, κινδυνεύει και πρέπει να φύγει μακριά από την πρωτεύουσα. Ο φίλος του Μπιλάλ του προτείνει να πάρει τη θέση του και να συνοδεύσει σε ένα ταξίδι στα λιμάνια της Γαλλίας τον πατέρα του Σερζ, ο οποίος ακολουθώντας τα βήματα του κλασικού ζωγράφου Ζοζέφ Βερνέ θέλει να ζωγραφίσει εκ νέου τα έργα του. Το ταξίδι του αχτύπητου δίδυμου μετατρέπεται σε μια μοναδικά επίκαιρη περιήγηση στην καρδιά της σημερινής Γαλλίας.
Διανομή: One from the heart