13/4/17

Ο δρόμος της διαφυγής - Un sac de billes

Βασισμένη στο βιβλίο του Ζοζέφ Ζοφό «Un sac de billes» («Ένας σάκος με μπίλιες», που ήταν το τελευταίο παιχνίδι που έπαιξε με τον αδελφό του, λίγο πριν ξεκινήσουν το οδοιπορικό τους), η ταινία αναφέρεται σε ένα εκπληκτικό βιωματικό ταξίδι δύο μικρών αδελφών στη κατεχόμενη Γαλλία, μέχρι να φτάσουν στην Ελεύθερη Ζώνη. Τα δυο παιδιά θα χρησιμοποιήσουν το τρένο, θα περπατήσουν άπειρα χιλιόμετρα και θα βρεθούν αντιμέτωποι με καταστάσεις όπου ο θάνατος μοιάζει βέβαιος. Δε θα λυγίσουν όμως ποτέ, γιατί στο μυαλό τους υπάρχει μόνο μία αποστολή: να σμίξουν το γρηγορότερο με την οικογένειά τους.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1973, ενώ δύο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Ζακ Ντουαγιόν.  
Αυτή τη φορά, το γύρισε ο Κριστιάν Ντιγκέ έχοντας μάλιστα το συγγραφέα Ζοζέφ Ζοφό ως σύμβουλο παραγωγής. Παρά τη φιλόδοξη προσπάθεια όμως, αυτή η ακόμα πιο δυσκολότερη απ’ ό,τι διαβάζεται διαδρομή, των δύο νεαρών αγοριών, δεν φτάνει στα επίπεδα μιας ταινίας ενηλικίωσης ή μιας έστω παιδικής περιπέτειας.  Έτσι, παραμένει ένα απλό, τηλεοπτικής αισθητικής δράμα, στο οποίο τα πάντα πηγαίνουν ευνοϊκά και προβλεπόμενα για τα δύο παιδιά, παρά τις όποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.(Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 13/4/17
Είδος: Δράμα  
Σκηνοθεσία: Κριστιάν Ντιγκέ  
Παίζουν: Ντοριάν Λε Κλεκ, Μπατίστ Φλεριάλ Παλμιερί, Πατρίκ Μπριέλ, Έλσα Ζιλμπερστάιν, Κριστιάν Κλαβιέ, Μπερνάρ Καμπάν 
Στην υπό γερμανική κατοχή Γαλλία, δύο νεαρά αδέλφια εβραϊκής καταγωγής, ο Μορίς και ο Ζοζέφ, θα βρεθούν μόνοι τους απέναντι στους θανάσιμους κινδύνους που εγκυμονεί το πολεμικό κλίμα στη χώρα. Θα επιδείξουν απίστευτο θάρρος, κουράγιο και εφευρετικότητα, ώστε να αποδράσουν από τη ναζιστική εισβολή και να προσπαθήσουν να ενωθούν πάλι με την οικογένεια τους.
Διανομή: Odeon