22/5/17

Το δείπνο

«Το δείπνο» του Χέρμαν Κοχ είναι ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα (στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), το οποίο  ξεκινά με σατιρική διάθεση η οποία στην εξέλιξη μετατρέπεται σε ένα δράμα χαρακτήρων και σχόλιο κατά της κοινωνίας.  Ο Χέρμαν Κοχ με αφορμή τη ζωή δύο ζευγαριών, που συναντώνται σχετικά σπάνια και δειπνούν παρέα κουβεντιάζοντας και κουτσομπολεύοντας θίγει  θέματα που απασχολούν όλους μας και ξεσκεπάζει την υποκρισία που κρύβεται πίσω από την εικόνα των βολεμένων, του δήθεν και του politically correct.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά στο Άμστερνταμ δύο παντρεμένα ζευγάρια βγαίνουν για φαγητό σε ένα μοδάτο εστιατόριο. Συζητάνε για διάφορα τετριμμένα ζητήματα, τη δουλειά, τις διακοπές, τις πρόσφατες ταινίες, αλλά όλες αυτές οι αερολογίες είναι μια απόπειρα για να συγκαλύψουν την ένταση που επικρατεί μεταξύ τους. 
Οι δεκαπεντάχρονοι γιοι τους έχουν διαπράξει μαζί ένα έγκλημα το οποίο έχει καταγραφεί από κάμερα. Οι εικόνες έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση αλλά τα δυο αγόρια δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη. Ωστόσο η σύλληψή τους επίκειται.
Καθώς το δείπνο φτάνει στη γαστριμαργική του κορύφωση, τα προσωπεία της πολιτισμένης συμπεριφοράς πέφτουν. Τα μαχαίρια βγαίνουν. Ως πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους;
Το μυθιστόρημα αυτό του Κοχ έχει εμπνεύσει δύο ταινίες. 
Η πρώτη είχε προβληθεί με τίτλο «Τα δικά μας παιδιά» τον Απρίλιο του 2015 σε σκηνοθεσία Ιβάνο Ντε Ματέο, με τους Αλεσάντρο Γκάσμαν, Τζιοβάνα Μετζοτζιόρνο Λουίτζι Λο Κάσκιο και Μπάρμπορα Μπομπούλοβα,  η οποία και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας από τα Europa Cinemas.
Η δεύτερη, με τίτλο «Το δείπνο» βγαίνει στις 25 Μαΐου 2017 σε σκηνοθεσία Όρεν Όβερμαν και πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρν Γκιρ, Λόρα Λίνεϊ, Στιβ Κούγκαν και Ρεμπέκα Χολ.
Και τα δύο φιλμ, διαθέτουν έντονο suspense παρά τις ελάχιστες αλλαγές από το βιβλίο, αλλά και τις μεταξύ τους διαφορές, έχουν νεύρο, ένταση και ασκούν σύνθετη κριτική τόσο στις οικογενειακές σχέσεις, όσο και στην κοινωνία γενικότερα.
Δείτε το trailer της Tanweer ΕΔΩ