24/5/17

Πέθανε πλήρης ημερών ο Ρότζερ Μουρ

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 89 ετών, ο σερ Ρότζερ Μουρ, που νοσηλευόταν στην Ελβετία. Η οικογένειά του ανακοίνωσε: «Με βαριά καρδιά πρέπει να ανακοινώσουμε ότι ο αγαπητός μας πατέρας, σερ Ρότζερ Μουρ, πέθανε σήμερα στην Ελβετία, έπειτα από σύντομη, αλλά γενναία μάχη με τον καρκίνο».
Ο σερ Ρότζερ Μουρ ήταν ο τρίτος στη σειρά ηθοποιός που υποδήθηκε τον θρυλικό πράκτορα «007», έπειτα από τον Σον Κόνερι και τον Τζορτζ Λάζενμπι, που έπαιξε τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ μόλις μία φορά. Στο διάστημα από το 1972 έως το 1985, ο Βρετανός ηθοποιός είχε υποδυθεί τον Μποντ στις ταινίες: «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν» (1973), «Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι» (1974), «Η κατάσκοπος που με αγάπησε» (1977). «Επιχείρηση Μουνρέικερ» (1979), «Για τα μάτια σου μόνο» (1981), «Επιχείρηση Οκτόπουσυ» (1983), «Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος» (A View to a Kill, 1985).

Ο Μουρ συμπλήρωσε τα περισσότερα χρόνια από κάθε άλλο ηθοποιό στον ρόλο του 007 και ίσως είναι και ο μόνος, που παράλληλα με τους ρόλους του ως Μποντ, έπαιξε και σε άλλες ταινίες (συνολικά 13), μεταξύ των οποίων και η «Επιχείρηση Άγριες Χήνες» (1978). Ενώ ήταν και ο μεγαλύτερος σε ηλικία ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μποντ. Ήταν 58 ετών στις 3 Δεκεμβρίου 1985 όταν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τον ρόλο.
Το 2004 ο Μουρ ψηφίστηκε ως «ο καλύτερος Μποντ» σε μία δημοσκόπηση σχετική με τα Βραβεία Όσκαρ, ενώ σε μία άλλη (το 2008) έλαβε το 62% των ψήφων. Ήταν αυτός που το 1987 είχε παρουσιάσει την επετειακή τηλεοπτική εκπομπή «Happy Anniversary 007: 25 Years of James Bond».
Ο Μουρ είχε αποκτήσει τεράστια φήμη πριν ακόμα αναλάβει να υποδυθεί τον Τζέιμς Μποντ. Μέσα από την τηλεόραση, έγινε διάσημος όταν ο παραγωγός, σερ Λιου Γκρέιντ, του εμπιστεύθηκε τον ρόλο του Σάιμον Τέμπλαρ στη σειρά «Ο Άγιος» (1962–1969). Σειρά βασισμένη στα μυθιστορήματα του Λέσλι Τσάρτερις. Η τηλεοπτική αυτή σειρά γυρίστηκε στη Βρετανία, αλλά με στόχο την αμερικανική αγορά και η επιτυχία της εκεί και σε άλλες χώρες έκανε το όνομά του γνωστό διεθνώς, ιδίως από το 1967 και μετά.
Στην τηλεόραση, επίσης, εμφανίστηκε με τον Τόνι Κέρτις στη σειρά «The Persuaders!» (1971–1972), που αφηγείται τις περιπέτειες δύο εκατομμυριούχων playboys ανά την Ευρώπη. Σειρά, που εδώ προβλήθηκε με τον τίτλο «Οι αντίζηλοι»
Το 2015, το περιοδικό GQ τον συμπεριέλαβε ανάμεσα στους 50 κομψότερους και «καλύτερα ντυμένους Βρετανούς άνδρες».
Ο Ρότζερ Μουρ εκτός από ηθοποιός είχε επιδείξει και έντονο ανθρωπιστικό και φιλοζωικό έργο. Όπως αναφέρεται στην Wikipedia, έγινε «πρεσβευτής καλής θελήσεως» της UNICEF το 1991. Δική του ήταν η φωνή του Αη Βασίλη στην ταινία κινούμενων σχεδίων της UNICEF «Η μύγα που με αγάπησε» (2004). Επίσης, συμμετείχε στην παραγωγή ενός βίντεο , του οποίου είναι και ο αφηγητής για την PETA, που διαμαρτυρόταν κατά της παραγωγής και των πωλήσεων φουά γκρα. Η ισχυρή συνηγορία του στην υπόθεση, οδήγησε τα πολυκαταστήματα Selfridges να μη διαθέτουν πλέον το συγκεκριμένο προϊόν.
Έχει πάρει τρία βραβεία για το φιλανθρωπικό του έργο, επτά βραβεία για τη συνολική δράση του, επτά για την ηθοποιία του και έχει γράψει τέσσερα βιβλία, βασισμένα κυρίως στις εμπειρίες του από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ: Ένα από τα γυρίσματα της ταινίας «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν», με τίτλο «Roger Moore as James Bond: Roger Moore's Own Account of Filming Live and Let Die» (Pan Books, Λονδίνο 1973) και τρία ακόμα με τίτλους: «My Word is My Bond: The Autobiography» (2008), «Bond on Bond: The Ultimate Book on 50 Years of Bond Movies» (2012) και «Last Man Standing» (με τίτλο «One Lucky Bastard» στις ΗΠΑ, 2014).
Για τη φιλανθρωπική δράση του ο Μουρ τιμήθηκε το 1989 με το παράσημο Commander of the Order of the British Empire. Το 2007, απόκτησε ένα αστέρι στη «Λεωφόρο της Δόξας» στο Χόλυγουντ για το έργο του στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Το 2008, η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε το παράσημο Commandeur του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων. Τέλος, το 2012, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Χάρτφορντσιερ «για την εξέχουσα συνεισφορά του στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου για περισσότερα από 50 χρόνια, ιδίως σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στην Κομητεία του Χάρτφορντσιερ»
Είχε κάνει τέσσερις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά, όλα από την τρίτη του γυναίκα, την Ιταλίδα Λουίζα Ματιόλι.
(Αφιέρωμά μου στις  23/5/2017 στην Αμαρυσία)