17/7/17

Η πτώση

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ρούφηξα στην κυριολεξία την «Πτώση» του Μάικλ Κόνελι (εκδ. Bell - 2014). Θέλεις επειδή κάποτε έζησα για ένα μεγάλο διάστημα στο Λος Άντζελες (West Covina, παρακαλώ), θέλεις επειδή ο Κόνελι, έχει το χάρισμα να σε «στέλνει», εγώ το Σαββατοκύριακό μου βρέθηκα στο Λ.Α. Πάει και τελείωσε. 
Ακολούθησα τα βήματα του Χάρι Μπος, ο οποίος είχε κάνει αίτηση νε τύχει του ευεργετήματος DROP (να παραμείνει δηλαδή λίγο παραπάνω στην υπηρεσία του και να πάρει σύνταξη αργότερα) και η αίτησή του όχι μόνον έγινε δεκτή, αλλά του ανάθεσαν και δύο υποθέσεις. Μια του παρελθόντος που δεν είχε κλείσει και μια πρόσφατη, στην οποία εμπλέκονται και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως θα λέγαμε εμείς εδώ. Έτσι, ο Μπος από εκεί που ήθελε να παραμείνει στο Σώμα για να μη «ξεχάσει τη δουλειά», βρέθηκε να παραμένει και να έχει ταυτόχρονα δύο υποθέσεις. 

Αναλυτικά: Η πρώτη, ένα παλιό ανεξιχνίαστο έγκλημα, για το οποίο, το DNA που βρέθηκε σε μια κοπέλα που δολοφονήθηκε το 1989 ταυτοποιείται με αυτό ενός 29χρονου ήδη καταδικασμένου για βιασμό, που γεννάει το ερώτημα: πώς μπορεί ο νεαρός να ενεπλάκη σ' ένα τέτοιο έγκλημα όταν τότε ήταν μόνο οκτώ ετών; Μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος στο νέο εργαστήριο του Εγκληματολογικού; Αν είναι έτσι, τότε ένα σωρό υποθέσεις που εκδικάζονται αυτή τη στιγμή, κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, καθώς όλα τα στοιχεία από τους ελέγχους DNA αυτού του εργαστηρίου θα μπορούν να αμφισβητηθούν, από όσους έχουν έννομο συμφέρον.
Η δεύτερη: Ο γιος του δημοτικού συμβούλου Έρβιν Έρβινγκ έπεσε (ή τον έριξαν;) από ένα παράθυρο του πολυτελούς ξενοδοχείου Σατό Μαρμόν. Ο Έρβινγκ, εχθρός από παλιά του Μπος, απαιτεί τώρα να ανατεθεί ειδικά σ’ αυτόν η έρευνα της υπόθεσης και αυτό δεν του πολύ-αρέσει του Μπος, ο οποίος όμως έχει αυστηρή εντολή από τον αρχηγό να αναλάβει την υπόθεση.
Τρέχοντας ταυτόχρονα και για τις δύο υποθέσεις ο Μπος θα καταλάβει, πρώτον ότι ο δολοφόνος του 1989, κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος και δεύτερον, ότι υπάρχει συνωμοσία που έχει τις ρίζες της στο αμαρτωλό παρελθόν της Αστυνομίας του Λος Aντζελες.
Το τελειώνεις λοιπόν, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ή δεν το τελειώνεις; Βρες το, λοιπόν φίλε αναγνώστη, διότι δεν είναι και φετινή έκδοση. Στο δικό μου ράφι άργησε να πάρει σειρά…