13/7/17

Βρε καλώς τους! - A bras ouverts

Κωμωδία καταστάσεων πάνω στην ιδέα του τι θα συνέβαινε εάν όλα όσα λέγονται σε ένα τηλεοπτικό debate, θα μπορούσαν να τηρηθούν, να εφαρμοστούν, από αυτούς που τα λένε.
Στο συγκεκριμένο φιλμ, η ιδέα εφαρμόζεται με πρωταγωνιστή έναν «αριστερό» διανοούμενο, που
δεσμεύεται κατά τη διάρκεια ενός debate ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει σπίτι του ανθρώπους που έχουν ανάγκη στέγης. Την επομένη κιόλας της δήλωσής του χτυπά την πόρτα της έπαυλής του μια οικογένεια Ρομά και ο «αριστερός» διανοούμενος θα βρεθεί παγιδευμένος. Στο ρόλο του διανοούμενου ο Κριστιάν Κλαβιέ και στο ρόλο του πατριάρχη των Ρομά ο Αρί Αμπιτάν, οι οποίοι έχουν να δαμάσουν προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες, ο πρώτος τη γυναίκα του και ο δεύτερος ένα μέλος της οικογενείας του που «ντροπιάζει τους Ρομά» με τη συμπεριφορά του.
H ταινία είναι διασκεδαστική στο βαθμό που ο Σορίν Μιχάλ, σημαντικό μέλος της κοινότητας των Ρομά στη Ρουμανία- διάβασε το σενάριο και πήγε στα γυρίσματα. «Αποστολή του, ήταν να μας πει αν αυτό που κάναμε ήταν σωστό ή λάθος, γνωρίζοντας φυσικά ότι φτιάχνουμε μια κωμωδία κι όχι ντοκιμαντέρ», όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης, ο οποίος κρατάει ίσες αποστάσεις από όλα τα κοινωνικά προβλήματα που θίγει η ταινία, ενώ ο Ινδός υπηρέτης του «αριστερού» διανοούμενου, που μιλάει Αγγλικά σε όλη την ταινία, μου θύμισε τον Πίτερ Σέλερς στην κωμωδία «Το πάρτυ» (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 13/7/17
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Φιλίπ Ντε Σοβερόν
Παίζουν: Κριστιάν Κλαβιέ, Άρι Αμπιτάν, Έλσα Ζίλμπερσταϊν
Σύνοψη: Ένας γνωστός διανοούμενος, με αριστερές πεποιθήσεις,  υποστηρίζει την ανάγκη να προσφέρουμε άσυλο σε όσους το χρειάζονται. Όταν στριμώχνεται σε ένα talkshow από τον παρουσιαστή για το πρόβλημα των ρομά, δέχεται μια πρόκληση. Να ανοίξει το σπίτι του και να τους φιλοξενήσει (Διανομή: Seven)