13/7/17

Ο κύκλος – The circle

«Υπάρχει, άραγε, ιδιωτική ζωή στην εποχή των social media;» Να μια ερώτηση για συζήτηση πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα και αυτή την ερώτηση θέτει το μυθιστόρημα του Dave Eggers, στο οποίο βασίστηκε η ταινία (ο ίδιος έχει γράψει και το «Ένα ολόγραμμα για το βασιλιά» που είδαμε ταινία πριν λίγα χρόνια).

Ο «Κύκλος» είναι ένα μυθιστόρημα αυστηρά επιστημονικής φαντασίας, που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα, τις αλλαγές που επιφέρει η βιοτεχνολογική επανάσταση, την ποιότητα της σύγχρονης δημοκρατίας και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης και θεωρώ κρίμα το γεγονός ότι η ταινία δεν αναδεικνύει με δύναμη αυτά τα στοιχεία και τα αντιμετωπίζει στο πλαίσιο μιας νεανικής περιπέτειας, στην οποία η Έμα Γουότσον κρίνεται ανεπαρκής ως φιλόδοξη νεαρή με πραγματικά ολέθρια για το είδος της δουλειάς που κάνει οράματα. 
Από την άλλη, ούτε ο Τομ Χανκς προσφέρει ιδιαίτερο ειδικό βάρος στο ρόλο του προέδρου μιας εταιρείας, που έχει ενοποιήσει τα προσωπικά mail των χρηστών του, τα media κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές σε ένα δικό του παγκόσμιο σύστημα, που παρέχει μόνο μία διαδικτυακή ταυτότητα για σπουδές, επαγγελματική αποκατάσταση, υγειονομική περίθαλψη, διασκέδαση και ψυχαγωγία. Μιας «ολοκληρωτικής εταιρείας», ουσιαστικά.
Ενδιαφέρον το θέμα της ταινίας, αλλά δεν εξυπηρετείται πειστικά ούτε σκηνοθετικά, ούτε και από τις ερμηνείες των βασικών χαρακτήρων.
Τα μυθιστορήματα του Dave Eggers κυκλοφορούν στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κέδρος (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 13/7/17
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Πόνσολντ 
Παίζουν: Έμα Γουότσον, Τομ Χανκς, Τζον Μποτέγκα, Μπιλ Πάξτον  
Όταν η Μέι προσλαμβάνεται στην μεγαλύτερη και πιο ισχυρή εταιρία Τεχνολογίας και Social Media στον κόσμο, θεωρεί ότι αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής της. Καθώς ανέρχεται στην ιεραρχία, ενθαρρύνεται από τον Ιδρυτή της εταιρίας Ίμον να συμμετέχει σε ένα επαναστατικό πείραμα που ξεπερνάει τα όρια της ιδιωτικότητας, της ηθικής και τελικά κάθε προσωπικής ελευθερίας. Η συμμετοχή της στο πείραμα και κάθε απόφαση που λαμβάνει επηρεάζει το μέλλον και τις ζωές των φίλων της, της οικογένειας της αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας (Διανομή: Spentzos Film)