6/8/17

Σταρ Τρεκ και Τσίπρας

Σε κάποιο σημείο του βιβλίου «Adults in the room» του Γιάνη Βαρουφάκη, για το οποίο πολύς λόγος γίνεται τελευταία, ο συγγραφέας απογοητευμένος πλέον από τον πρωθυπουργό συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα με έναν ήρωα της σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek. 
Γράφει ότι ο Τσίπρας του θυμίζει «τον Άναν 7, τον αρχηγό των Εμινάρ, ο οποίος απαιτούσε από τον λαό του να μπαίνει οικειοθελώς στους θαλάμους αποσύνθεσης, διότι αυτό είχε συμφωνήσει ο ίδιος με τους εχθρούς» (πηγή: www.cnn.gr/news).
Διαβάζοντας αυτό, θυμήθηκα αυτό που είχα επισημάνει σε μια σειρά
άρθρων μου στην Αμαρυσία (Link1, Link2, Link3): πως ο Γιάνης Βαρουφάκης ακόμα και ως καθηγητής οικονομίας πολύ πριν γίνει υπουργός από τον Τσίπρα, επηρεαζόταν από τις καταστάσεις που διάβαζε στα αναγνώσματα επιστημονικής φαντασίας ή που έβλεπε στις σχετικές κινηματογραφικές ταινίες ή στα σήριαλ και τις χρησιμοποιούσε ως παραδείγματα σε άρθρα του, μερικά από τα οποία διάβαζα στο εβδομαδιαίο free press περιοδικό LIFO.
Αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι ένας οικονομολόγος διέθετε το χρόνο του και για αναγνώσματα που πολύς κόσμος θεωρεί «περιθωριακά» (εγώ όχι, αντιθέτως διασκεδάζω), αλλά φοβάμαι ότι αυτό ίσως τον κρατούσε μακριά από την πεζή πραγματικότητα, την καθημερινότητα και ειδικά στην Ελλάδα την εποχή που ξεκίνησε η κρίση, όταν ο λαός προσπαθούσε να «ακουμπήσει» κάπου, σε κάποιον και να νιώσει μια σιγουριά.
Όσον αφορά στην παρομοίωση, που στάθηκε αφορμή να γράψω αυτό το σημείωμα, δεν έχω να σχολιάσω. Ο άνθρωπος αυτός επελέγη ως υπουργός από τον Τσίπρα για κάποιο λόγο. Τώρα και αφού αποδεδειγμένα απέτυχε ως υπουργός, σχολιάζει τον πρωθυπουργό που τον είχε επιλέξει και τον παρομοιάζει με έναν ηγέτη, ο οποίος απαιτούσε από τον λαό του να σκοτώνεται οικειοθελώς, διότι έτσι είχε συμφωνήσει ο ίδιος με τους αντιπάλους του. 
Ποιόν να θαυμάσω πρώτο; Αυτόν που επέλεξε τον υπουργό ή τον πρώην υπουργό;
(Περισσότερα για τον ηγέτη Άναν 7 διαβάστε ΕΔΩ)