3/8/17

Ο Μαύρος Πύργος - The Dark Tower

Υπάρχουν βιβλία του Στίβεν Κινγκ, που τα διαβάζεις και λες «αυτό είναι γραμμένο έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ταινία ή σήριαλ» και άλλα που όταν τα διαβάζεις απολαμβάνεις τη γραφή του, με τη φαντασία σου πλάθεις τον κόσμο του και όταν βλέπεις την ταινία, απογοητεύεσαι επειδή άλλα περίμενες να δεις. 

Με περισσότερα από 40 μυθιστορήματα και 200 διηγήματα στο ενεργητικό του, θεωρείται χαρισματικός αφηγητής και μεγάλος παραμυθάς. Ταινίες βασισμένες σε έργα του έχουμε δει τις: «Κάρι – Έκρηξη οργής», «Λάμψη», «Κριστίν», «Δύναμη πυρός», «Στάσου πλάι μου», «Μίζερι», «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», «Το πράσινο μίλι», «Καρδιές στην Ατλαντίδα», «Ονειροπαγίδα» και δεν θυμάμαι ποιες άλλες, ενώ τηλεοπτικά σήριαλ το «Σάλεμ’ ς Λοτ» και το «Θόλο», ένα έπος διαφορετικών ιστοριών κάτω από ένα θόλο που έχει αποκλείσει μυστηριωδώς μια κεντρική αμερικανική πόλη και την έχει αποκόψει από τον υπόλοιπο κόσμο. Φοβερές ιστορίες. Αλλά όχι επιτυχημένες όλες κατά την οπτική απόδοσή τους και πρόχειρα θυμάμαι την «Ονειροπαγίδα» (που έπεφτε πολύς ο χαβαλές στην αίθουσα) και το «Καρδιές στην Ατλαντίδα» (που αν δεν έπαιζε ο Άντονι Χόπκινς δεν ξέρω πως θα πήγαινε). Τέλος πάντων.
Ο Μαύρος Πύργος που αποτελείται από επτά βιβλία, είναι η ιστορία του πιστολέρο Ρόλαντ Ντεσέιν από τη Γαλαάδ. Ο Ρόλαντ, ο τελευταίος από μια ανώτερη γενιά πιστολέρο, ξεκινά από μικρή ηλικία για να βρει τον Μαύρο Πύργο που κινδυνεύει, ώστε να σώσει τον κόσμο του και όλους τους παράλληλους κόσμους. Στο δρόμο περνά μέσα από κάποιους από αυτούς τους κόσμους, ταξιδεύει στο χρόνο και αποκτά τέσσερις συντρόφους, που θα ταξιδέψουν και θα αγωνιστούν μαζί του και σ’ αυτή την ταινία γνωρίζει το «χαρισματικό παιδί». 
Ολίγον από γουέστερν, ολίγον από εφηβική περιπέτεια, μπόλικη φαντασία και δύο τύποι που σε κερδίζουν (Ιντρις Έλμπα και Μάθιου Μακόναχι) είναι τα βασικά συστατικά της ταινίας, της οποίας το πρώτο μέρος αναλώνεται στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και στο δεύτερο ξεκινά η δράση. Ταινία, από την οποία ο πιστός αναγνώστης του Κινγκ θα περίμενε «κάτι άλλο», που να την ξεχωρίζει από τις κλασσικές περιπέτειες κόμικς με υπερήρωες. 
Οι υπόλοιποι και οι εραστές της φανταστικής περιπέτειας, θα ικανοποιηθούν. Ίσως να περιμένουν και τη συνέχεια…(Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 3/8/17
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Νικολάι Άρσελ
Παίζουν: Μάθιου Μακόναχι, Ίντρις Έλμπα, Κάθριν Γουίνικ, Τζάκι Ερλ Χέιλι, Έιμπι Λι, Τομ Τέιλορ 
Δεν υπάρχει μόνο ένας κόσμος στο σύμπαν μας. Ο Roland Deschain είναι ο τελευταίος Πιστολέρο, ορκισμένος υπερασπιστής του σύμπαντος και εγκλωβισμένος σε μια αέναη μάχη με την αιώνια νέμεσή του, τον Walter O’ Dim, δηλαδή τον Μαυροντυμένο Άντρα. Ο Πιστολέρο προσπαθεί να αποτρέψει τον O’Dim από το να γκρεμίσει τον Μαύρο Πύργο, ο οποίος κρατά ολόκληρο το σύμπαν σε ισορροπία. Με το πεπρωμένο των κόσμων να διακυβεύεται, και την αναπάντεχη βοήθεια ενός χαρισματικού εφήβου που έρχεται από τη δική μας πραγματικότητα, το καλό και το κακό θα συγκρουστούν στην έσχατη μάχη, μιας και μόνο ο Roland είναι σε θέση να προστατεύσει τον Πύργο και ολόκληρο το σύμπαν από τον Μαυροντυμένο Άντρα (Διανομή: Feelgood)