28/8/17

Δουνκέρκη - Dunkirk

Ο Νόλαν έχει δημιουργήσει μια ταινία χωρίς παρόμοιο προηγούμενο για να μπορέσεις να τη συγκρίνεις. Είναι ασύγκριτη και θα παραμείνει διότι δημιουργεί σχολή. Με ένα σενάριο ολίγων λέξεων και «εικόνων που μιλάνε», ο Νόλαν έχει δημιουργήσει ένα αντιπολεμικό έπος βασισμένο στο φόβο και στον ήχο του θανάτου.
Το φόβο που τον βλέπεις συνεχώς στα πρόσωπα των στρατιωτών και των αξιωματικών (με πρώτο τον Κένεθ Μπράνα, που πρέπει μάλιστα να τον κρύβει, ως επικεφαλής αξιωματικός) και τον ήχο των εκρήξεων των βομβών, των σφαιρών που σκίζουν τον αέρα, των αεροπλάνων, των μηχανών των πλοίων και των μετάλλων που καταστρέφονται, αλλά και τον ήχο της σιωπής, των κυμάτων, του αέρα ακόμα και των γλάρων στην παραλία, όταν επικρατεί η γαλήνη πριν τον εκκωφαντικό θόρυβο του πολέμου. 
Επίσης, ο Νόλαν έχει καταφέρει να μας δείχνει τη βαρβαρότητα του πολέμου (και τη ματαιότητα, το «γιατί θα πρέπει να σκοτώνονται τόσα νιάτα;») χωρίς να φαίνεται πουθενά ο εχθρός και στο φινάλε να μας λέει ότι η ήττα, η αποχώρηση, η οπισθοχώρηση είναι ένα ηρωικό κατόρθωμα (διότι είναι ηρωικός ο πατέρας που έχει χάσει το πρώτο του παιδί στον πόλεμο, να πλέει με το καΐκι του για να βοηθήσει στην υποχώρηση των στρατευμάτων ρισκάροντας τη ζωή του δεύτερου παιδιού του και τη δική του). 
Ο Νόλαν δεν παίρνει θέση απέναντι σ’ αυτή την αληθινή ιστορία, διότι οι ήρωές του δεν σχολιάζουν, δεν φλυαρούν, όπως οι ήρωες πολλών πολεμικών ταινιών του παρελθόντος, οι οποίοι «δικαιολογούσαν» τους νικητές και «ενοχοποιούσαν» τους ηττημένους. Οι ήρωές του, απλά φοβούνται το θάνατο και προσπαθούν να τον αποφύγουν, άλλοι παριστάνοντας τους τραυματιοφορείς, άλλοι καθήμενοι κοντά στις μπουκαπόρτες του πλοίου υπό το φόβο αν χτυπηθεί να μπορούν να βγουν γρήγορα και άλλος μη θέλοντας να κατέβει στο αμπάρι της βάρκας για να μην πάθει ό,τι έπαθε στο βυθισμένο υποβρύχιο.
Ο φόβος αυτός, η αγωνία του επικείμενου θανάτου και  η προσπάθεια επιβίωσης αποτελούν τα βασικά στοιχεία της ταινίας, της οποίας ακόμα και το μουσικό soundtrack ακούγεται εφιαλτικό και η οποία σε αναστατώνει ακόμα και χωρίς να βλέπεις ούτε μια σταγόνα αίμα. Μπράβο στον Κρίστοφερ Νόλαν.
INFO
Προβάλλεται από24/8/17
Είδος: Πολεμική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν
Παίζουν: Φιόν Γουάιτχεντ, Τομ Γκλιν-Κάρνι, Τζακ Λόουντεν, Χάρι Στάιλς, Ανιουρίν Μπαρνάρντ, Τζέιμς Ντ’Άρσι, Μπάρι Κέογκαν, Κένεθ Μπράνα, Κίλιαν Μέρφι, Μαρκ Ράιλανς, Τομ Χάρντι
Σύνοψη: Η ταινία ξεκινά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες των Βρετανών και των Συμμάχων είναι περικυκλωμένοι από δυνάμεις του εχθρού στην παραλία, με τις πλάτες τους στην θάλασσα έρχονται αντιμέτωποι με μια ανέφικτη κατάσταση, καθώς ο εχθρός πλησιάζει.
Η ιστορία ξεδιπλώνεται στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα. Αεροπλάνα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας έρχονται αντιμέτωπα με τον εχθρό πάνω από τη Μάγχη προσπαθώντας να προστατεύσουν τους ανυπεράσπιστους άνδρες στην στεριά. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες μικρές βάρκες επανδρωμένες με απλούς πολίτες και στρατιώτες κάνουν μια απέλπιδα προσπάθεια, με κίνδυνο της ζωής τους, σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, προσπαθώντας να σώσουν έστω και ένα μέρος του στρατού τους (Διανομή: Tanweer)