19/8/17

Η λάμψη – The shinning

Η Λάμψη περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 100 πιο αγαπημένων ταινιών μου, τον οποίο είχα συντάξει το 2010 για λογαριασμό της εφημερίδας Αμαρυσία. Εκτός τούτου, το σενάριό της βασίζεται σε νουβέλα του εξαιρετικού παραμυθά και τέλειου αφηγητή Στίβεν Κινγκ, που εστιάζεται στο χάρισμα (shining) ενός πιτσιρικά να προβλέπει δυσάρεστα γεγονότα. Συγκεκριμένα, του γιού ενός συγγραφέα ο οποίος αναλαμβάνει τη φύλαξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενός κλειστού ξενοδοχείου στο Κολοράντο.

Η ταινία του τελειομανούς Κιούμπρικ, έγραφα το 2010, δεν είναι απλά ένα θρίλερ, αλλά κάτι ξεχωριστό. Είναι μια μελέτη πάνω στην τρέλα. Στην τρέλα της μοναξιάς. Πώς λέμε «μόνος ούτε στον Παράδεισο»; Έτσι ακριβώς. 
Ο σκηνοθέτης καταφέρνει και παίρνει ένα απλό μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, το απλώνει και μαγεύει. Οι εικόνες σε προετοιμάζουν για κάτι αόριστο και αυτό σε αιχμαλωτίζει. 
Συμβαίνουν πράγματα στο μυαλό του μοναχικού συγγραφέα; Ή συμβαίνουν πραγματικά; Είναι στοιχειωμένοι οι χώροι που κάθεται να σκεφτεί οπότε βλέπουμε ένα μεταφυσικό θρίλερ; Ή ό,τι βλέπουμε το φαντάζεται; 
Τα χρώματα της ταινίας, η φωτογραφία της, η κίνηση της κάμερας, όλα σε μπερδεύουν, αλλά δεν σε κουράζουν. Το ερημικό τοπίο σε υποβάλλει και οι ερμηνείες του Νίκολσον και της Σέλεϊ Ντιβάλ είναι ανεπανάληπτες (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 21/8/17 μόνο στο Σινέ Παρί (Πλάκα)
Είδος: Δράμα / Τρόμου (του 1980)
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Παίζουν: Τζακ Νίκολσον, Σέλεϊ Ντιβάλ, Ντάνι Λόιντ, Σκάτμαν Κράδερς
Σύνοψη: Ένας συγγραφέας καταφθάνει με την οικογένεια του σε ένα παλιό ξενοδοχείο στο Κολοράντο. Περίεργα οράματα εισβάλουν στο μυαλό του, τον στοιχειώνουν τα φαντάσματα του ξενοδοχείου κι ενώ βρίσκεται στα πρόθυρα της τρέλας προσπαθεί να δολοφονήσει την οικογένειά του. (Διανομή: Seven Films)