24/8/17

Ο πυρετός της τουλίπας - Tulip fever

Μια άνιση ταινία, με ένα αξιόλογο casting και καλές ερμηνείες, πολύ καλή φωτογραφία και κοστούμια, αυθεντικά ντεκόρ (είναι γυρισμένη εξολοκλήρου στην Αγγλία) και ένα σενάριο, που οδηγεί στο να τη χαρακτηρίσω άνιση.

Ενώ ξεκινά με φόντο το 17ο αιώνα και την εποχή που η τουλίπα στην Ολλανδία καθόριζε την οικονομία της χώρας, ως μια αισθηματική ταινία με ένα παράφορο ερωτικό πάθος και έναν αγνό έρωτα –αναφέρομαι σε δύο διαφορετικά ζευγάρια- εξελίσσεται μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις σε ένα μελόδραμα με πλήρως λυτρωτικό φινάλε, στο οποίο τα στερεότυπα περισσεύουν, ενώπιον Θεού και ανθρώπων και δεν θα γράψω τίποτα άλλο.
Η Αλίσια Βικάντερ είναι πολύ καλή, ως αγνή κοπέλα, ευάλωτη αλλά ταυτόχρονα έτοιμη να δώσει δυναμικές λύσεις. Το ίδιο και ο Κριστόφ Γουόλτζ 
που υποδύεται τον σκληρό και αμείλικτο άντρα της ο οποίος ουσιαστικά την παντρεύτηκε αφού την «αγόρασε» από ένα μοναστήρι, στο οποίο την (με εμπορικές δραστηριότητες) ηγουμένη υποδύεται η υπέροχη Τζούντι Ντεντς, ενώ και ο Ντέιν Ντε Χάαν δεν είναι κακός ως ο ζωγράφος, που ανέλαβε το οικογενειακό πορτρέτο και κατέληξε μοιραίος εραστής. Τέλος, εμφανίζεται και ο Ζακ Γαλιφιανάκης σε ένα μικρό, αλλά καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του φινάλε της ιστορίας.
Η ταινία βλέπεται με υπομονή και συγκατάβαση, χάρη σε όσα προανέφερα στην πρώτη παράγραφο (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 24/8/17
Είδος: Αισθηματική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Τζάστιν Τσάντγουικ 
Παίζουν: Αλίσια Βικάντερ, Κάρα Ντελεβίν, Ζακ Γαλιφιανάκης, Κριστόφ Γουόλτζ, Τζακ Ο' Κόνελ, Ντέιν Ντε Χάαν, Χόλιντεϊ Γκρέιντζερ, Τομ Χολάντερ, Τζούντι Ντεντς, Μάθιου Μόρισον
Σύνοψη: 17ος αιώνας, Ολλανδία. Ένας καλλιτέχνης αναλαμβάνει να ζωγραφίσει το πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας μετά από πρόταση του συζύγου της. Οι δύο νέοι, όμως, ερωτεύονται και αποφασίζουν να επενδύσουν στο εμπόριο τουλίπας, το οποίο τότε ήταν φοβερά επικερδές, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να χτίσουν ένα μέλλον μαζί (Διανομή: Odeon)