1/10/17

Το Αυτό - It

Μια άψογη ταινία τρόμου, στην οποία ο τρόμος -για τους μικρούς ήρωες της ταινίας- ξεπηδάει από το πιο γλυκό χαμόγελο κλόουν που έχω δει ποτέ και ανήκει στον Μπιλ Σκάρσγκαρντ. 

Γράφω «άψογη», διότι εκτός από όλα εκείνα τα κλισέ των ταινιών τρόμου, διαθέτει ένα επιπλέον στοιχείο, το οποίο μάλλον πρώτος ο Στίβεν Κινγκ καθιέρωσε (από το 1976 παρακαλώ, στο «Έκρηξη οργής» του Μπράιαν τε Πάλμα) πολλά χρόνια πριν εμείς το αποκαλέσουμε bulling: Το γεγονός ότι και τα επτά παιδιά που «ταλαιπωρούνται» στο ΑΥΤΟ είναι παιδιά προεφηβικής ηλικίας με ψυχικά τραύματα που τους δημιουργούνται  από την καθημερινότητά τους. 
Εκεί βρίσκεται και το πνεύμα του συγγραφέα, που σωστά το έχει πιάσει ο σκηνοθέτης Αντρέ Μουσιέτι: τα παιδιά έχουν τους προσωπικούς τους δαίμονες, ή κάποιο πρόβλημα με το σπίτι τους, ή αισθάνονται μειονεκτικά στο σχολείο και τη γειτονιά. Η Μπέβερλι κακοποιείται από τον πατέρα της, ο Μπιλ έχει σημαδευτεί από το θάνατο του εξάχρονου αδερφού του, ο Έντι είναι υποχόνδριος και νομίζει ότι έχει άσθμα, ο Ρίτσι είναι γυαλάκιας και τον πειράζουν, ο Μπεν είναι παχύσαρκος και τον κοροϊδεύουν, ο Σταν είναι Εβραίος και ο Μάικλ αφροαμερικανός και πέφτουν θύματα ρατσισμού.
Έτσι, το ΑΥΤΟ του Μουσιέτι, μπορεί να μη τρομάζει τους ενήλικες θεατές, φοβίζει όμως αρκετά τα επτά ευαίσθητα παιδιά, που μέσα από τις περιπέτειές τους (και με το ΑΥΤΟ), ενηλικιώνονται, ωριμάζουν και αποφασίζουν ότι πρέπει –ενωμένα- να το εξολοθρεύσουν.
Η ταινία είναι σφιχτοδεμένη, συμπαγής και διαθέτει εξαιρετικές ερμηνείες, τόσο από τον υπέροχο Σκάρσκγκαρντ, (ως κλόουν Πένιγουάιζ) όσο και από τα επτά υπέροχα τρομαγμένα, αλλά γενναία παιδιά. Εξαιρετική για το είδος της. (Κριτική για το myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 28/9/17
Είδος: Θρίλερ / Τρόμου
Σκηνοθεσία: Αντρέ Μουσιέτι
Παίζουν: Μπιλ Σκάρσγκαρντ, Τζέιντεν Λίμπερερ, Τζέρεμι Ρεϊ Τέιλορ, Σοφία Λίλις, Φιν Γούλφχαρντ, Γουάιατ Όλεφ, Τσόουζεν Τζέικομπς, Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ, Νίκολας Χάμιλτον
Σύνοψη: Όταν μικρά παιδιά αρχίζουν να εξαφανίζονται στην πόλη του Ντέρι, στο Μέιν, μια ομάδα παιδιών έρχεται αντιμέτωπη με τους μεγαλύτερους φόβους της, καθώς θα τα βάλει με έναν κακό κλόουν, τον Πένιγουαϊζ, με ιστορικό φόνων και βίας που γυρίζει αιώνες στο παρελθόν.
(Διανομή: Tanweer)