26/10/17

Suburbicon

Ακόμη και αν δεις απροετοίμαστος αυτό το φιλμ, από την αρχή υποψιάζεσαι ότι τουλάχιστον το σενάριο, πρέπει να είναι των αδελφών Τζόελ και Ίθαν Κοέν. 
Είναι και δικό τους και στο συγκεκριμένο, έχουν επιπλέον βάλει το χεράκι τους και ο Γκραντ Χέσλοφ και ο σκηνοθέτης Τζορτζ Κλούνεϊ
(Εξομολογήσεις ενός επικίνδυνου μυαλού, Καληνύχτα και καλή τύχη, Αι ειδοί του Μαρτίου, Μνημείων άνδρες), ο οποίος για άλλη μια φορά έκανε ταινία, με την οποία σχολιάζει τα καλώς και –περισσότερο- τα κακώς κείμενα των ΗΠΑ. Ίσως και του κόσμου όλου.
Στο Suburbicon, έχει επιλέξει μια τυπική, ήσυχη, συντηρητική και ευημερούσα γειτονιά των ΗΠΑ της «χρυσής» δεκαετίας του ‘50 και μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές του σεναρίου, την «ξεσκεπάζει» τελείως. 
Πίσω από το λούστρο, την καθαρότητα και την πολυχρωμία της εποχής, μας αποκαλύπτει ένα ανομολόγητο πάθος και έναν καλοσχεδιασμένο φόνο, ενώ από την ταινία δεν λείπουν οι καταγγελίες για τον ρατσισμό, το φανατισμό και την ουσιαστική αδιαφορία για το διπλανό, σε μια κοινωνία που υποτίθεται ότι όλα ήσαν ιδανικά. 
Συνολικά, πετυχαίνει ένα καλό θρίλερ μυστηρίου και μαύρου χιούμορ, με σωστό κινηματογραφικό ρυθμό, έμπειρο καστ και διάθεση κοινωνικής κριτικής, το οποίο παρακολουθείται με ενδιαφέρον, ενώ η εποχή αναπαριστάται με πειστικότητα σε ντεκόρ, κοστούμια, αυτοκίνητα, τα πάντα. Επιπλέον, διαθέτει και την εξαιρετική μουσική του διάσημου Αλεξάντρ Ντεσπλά. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 26/10/17
Είδος: Μαύρη κωμωδία / Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Κλούνεϊ  
Παίζουν: Τζούλιαν Μουρ, Ματ Ντέιμον, Όσκαρ Άιζακ, Μέγκαν Φέργκιουσον
Σύνοψη: Καλώς ήρθατε στο ηλιόλουστο Suburbicon! Ένα προάστιο με χαρούμενες οικογένειες, ακριβώς στην καρδιά της Κεντρικής Αμερικής. Με τα οικονομικά σπίτια τους και το φροντισμένο γρασίδι στους κήπους τους, το Suburbicon είναι η απάντηση στο αμερικάνικο όνειρο του 1957. Αν και η οικογένεια Λοντζ είναι μία εκ των ακρογωνιαίων λίθων στη συγκεκριμένη κοινότητα, η ζωή τους ανατρέπεται ξαφνικά όταν μία επίθεση που δέχονται από αγνώστους μέσα στο σπίτι τους, επιφέρει τον τραγικό θάνατο της μητέρας του μικρού Νίκι. Μία απρόβλεπτη και γεμάτη υποψίες διαδοχή από γεγονότα μπλέκει την οικογένεια σε έναν ιστό από προδοσίες, μοιχεία και εκβιασμούς. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο μικρός Νίκι προσπαθεί να καταλάβει τον περίεργο και εγωιστικό τρόπο που συμπεριφέρονται οι ενήλικοι στην οικογένειά του, κάτι που κλονίζει τον πατέρα του και την προσπάθειά του για μία καινούρια οικογενειακή ιεραρχία. Εν τω μεταξύ, όλη αυτή η αναστάτωση μέσα στην οικογένεια περνάει απαρατήρητη από την υπόλοιπη κοινότητα, η οποία έχει αναστατωθεί με τον ερχομό της πρώτη αφροαμερικανικής οικογένειας στην γειτονιά τους.
Διανομή: Odeon