3/11/17

Το σπίτι των γλάρων

«Το σπίτι των γλάρων» (εκδ. Κλειδάριθμος), που τελείωσα αυτές τις μέρες, είναι μια ιστορία μυστηρίου, πάνω σε μία υπόθεση αυτοκτονίας που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια των χρόνων έντασης στην Ιταλία. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ο Αντρέ συγγραφέας και η Νόρα αστυνόμος πρώην δεσμός του, θα προσπαθήσουν ν’ ανακαλύψουν αν πράγματι πρόκειται για αυτοκτονία ή αν συνέβη κάτι άλλο.
Ο αναγνώστης ακολουθεί τον Αντρέ και τη Νόρα στην αναζήτησή τους μέσα από περιγραφές που ανατρέχουν όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο παρελθόν και βυθίζεται -αριστοτεχνικά από τη συγγραφέα Μαρία Καραγιάννη- στην ατμόσφαιρα μιας εποχής που σημάδεψε την Ιταλία, αλλά και τους χαρακτήρες της ιστορίας, οι οποίοι -άλλοι λίγο και άλλοι πολύ- έχουν εμπλακεί με ιστορικά πρόσωπα ή πραγματικές καταστάσεις, ενώ η διαφθορά, η ψυχολογική και σωματική βία, καθώς και η κατάχρηση εξουσίας κυριαρχούν. Στοιχεία που κάνουν αυτό το μυθιστόρημα ακόμα πιο ενδιαφέρον.
Η Εμμέλια, κόρη ενός πανίσχυρου βιομήχανου, του Φραντσέσκο Σόρντι, είναι νοερά «παρούσα» στη ζωή του συγγραφέα, που ήταν και ο νεανικός της έρωτας και «στοιχειώνει», αφενός τις αγωνιώδεις προσπάθειες των δύο κεντρικών ηρώων να ανακαλύψουν εάν πραγματικά αυτοκτόνησε όπως είναι η επίσημη εκδοχή ή όχι, και αφετέρου τις σελίδες αυτού του συναρπαστικού μυθιστορήματος.
Η Εμμέλια πάντως, σε ένα σημείωμα που βρέθηκε στα χέρια του συγγραφέα, έγραφε: «Τυρρηνική θάλασσα, νήσος Πόντζα, 30-6-1979. Κάποτε είχα ακούσει τον πατέρα μου να λέει πως τίποτε δεν κρατάει για πάντα στη ζωή. Τίποτε… εκτός από τις τύψεις. Έπρεπε να περάσουν χρόνια ολόκληρα μέχρι να καταλάβω το νόημα εκείνων των λέξεων… Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία της ζωής, ώσπου να νιώσει τη βρομερή ανάσα του θανάτου να ψιθυρίζει το όνομά του. Δεν φοβάμαι πια, μαμά. Το μόνο που αισθάνομαι είναι κούραση και μια γλυκιά προσμονή πως πολύ σύντομα τα φαντάσματα που στοίχειωσαν τη νιότη μου θα με αφήσουν επιτέλους ελεύθερη. Το όνομά μου είναι Εμμέλια, κι όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα είμαι ήδη νεκρή.»
Συνοπτικά, το «Σπίτι των γλάρων» είναι μια ιστορία αστυνομικού μυστηρίου, πάνω σε έναν ανολοκλήρωτο έρωτα που είχε σαν φόντο τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της Ιταλίας.