8/11/17

Οι γάτες της Κωνσταντινούπολης - Kedi

Ένα στοχαστικό ντοκιμαντέρ με θέμα την αγάπη, την απώλεια, την χαρά, την μοναξιά και την συντροφικότητα. Ένα ντοκιμαντέρ με χιούμορ, ζεστασιά και συναίσθημα πάνω στη διττή προσωπικότητα της γάτας, που ενώ μπορεί να χαρίζει συντροφιά, παράλληλα είναι και ένα ανεξάρτητο πλάσμα, που ακολουθεί τους δικού του κανόνες.

Η Κωνσταντινούπολη επιλέχθηκε από τη σκηνοθέτρια, επειδή εκεί «ο τρόπος αντιμετώπισης των γατών είναι πολύ διαφορετικός από τον κάπως αποστειρωμένο τρόπο αντιμετώπισής τους στην Ευρώπη και την Αμερική, ή την αδιαφορία για το θέμα στις αραβικές και ασιατικές χώρες».
Οι φακοί της σκηνοθέτριας και του διευθυντή φωτογραφίας Τσάρλυ Βούπερμαν (μικρο-κάμερες ή προσαρμοσμένες σε drones) παρακολουθούν επτά γάτες, να κινούνται ανάμεσα στον κόσμο, στις αγορές, στην παραλία και στις στέγες της αιώνιας πόλης και να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερη αδυναμία και σεβασμό σ’ αυτά τα «ιερά» πλάσματα όπως τα αποκαλούν.
Παράλληλα, μέσα από τα σχόλια αυτών των ανθρώπων, ασκείται μια κριτική στην ανθρώπινη συμπεριφορά και την κοινωνία  γενικότερα. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 9/11/17
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Σαΐντα Τορούν
Σύνοψη: H ταινία που εντυπωσιάζει όπου κι αν προβάλλεται, ακολουθεί 7 διαφορετικούς γατο-χαρακτήρες στις περιπλανήσεις τους στα σοκάκια, τις αγορές, το λιμάνι, τις ταράτσες, στην Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο.
Μέσα από τις ιστορίες αυτών των εντελώς διαφορετικών 7 γατο-προσωπικοτήτων, αλλά και των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί τους, «Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης» σκιαγραφούν ένα κοντινό, γεμάτο ζεστασιά πορτραίτο της Πόλης.
Διανομή: Filmtrade