23/11/17

Lucky

Τι να γράψεις για τον Χάρι Ντιν Στάντον, έναν ηθοποιό που έπαιζε μέχρι τα τελευταία του; Ο Στάντον πέθανε το Σεπτέμβριο του 2017 σε ηλικία 91 ετών και αφού είχε ολοκληρώσει την ταινία Lucky, στην οποία υποδύεται ένα μοναχικό απόστρατο του αμερικανικού ναυτικού αποσυρμένο σε ένα χωριό των κεντρικών ΗΠΑ.

Τον βλέπεις στο ρόλο του Λάκι και απολαμβάνεις τη ζωντάνια του και το διεισδυτικό βλέμμα του, που δεν το κάνει να φαίνεται έτσι, αλλά του βγαίνει. Όπως του βγαίνει και η απογοήτευση, όταν λιποθυμάει χωρίς λόγο («είσαι υγιέστατος» του λέει ο γιατρός) και πληροφορείται ότι τα χρόνια επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό και τον ρίχνουν ακόμα και όταν είναι τέρας υγείας. Ο Λάκι, γηράσκοντας αεί διδασκόμενος, μαθαίνει ότι πρέπει να ζει με την ιδέα ότι δεν είναι πλέον ο νεαρός ή ο μεσήλικας που ξυπνούσε και έκανε τη γυμναστική του, όσο και να το λέει η καρδιά του.
Μαζί του, ο θεατής πληροφορείται πως είναι η ζωή στην ενδοχώρα των ΗΠΑ, εκεί όπου οι νέοι είναι λίγοι και οι συζητήσεις απέχουν από την επικαιρότητα και ανατρέχουν στο παρελθόν, όποιο και να ήταν αυτό. 
Δίπλα στον υπέροχο Χάρι Ντιν Στάντον, εμφανίζεται και ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς στο ρόλο ενός άλλου πιο ευκατάστατου ηλικιωμένου, του οποίου το ενδιαφέρον τραβά μια χελώνα ηλικίας άνω των 100 ετών, η οποία γίνεται αφορμή για φιλοσοφικές συζητήσεις γύρω από τη ζωή και το αναπόφευκτο του θανάτου. Οι δύο τους, μαζί και με άλλους γερασμένους θαμώνες του τοπικού μπαρ (Τομ Σκέριτ, Τζέιμς Γκάβιν κ.ά.) ανταλλάζουν απόψεις, διαφωνούν, ή συμφωνούν και πειράζονται μέχρι να δεχτούν ότι «ερχόμαστε και φεύγουμε από εδώ μόνοι».
Μια συγκλονιστική ταινία, είναι αυτό το κύκνειο άσμα του Χάρι Ντιν Στάντον και μια υπέροχη ιστορία που συν τοις άλλοις επαληθεύει και την την ελληνική παροιμία «το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής». (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/11/17
Είδος: Δράμα  
Σκηνοθεσία: Τζον Κάρολ Λιντς
Παίζουν: Χάρι Ντιν Στάντον, Ντέιβιντ Λιντς, Ρον Λίβινγκστον, Εντ Μπέγκλεϊ Τζούνιορ, Τομ Σκέριτ, Μπεθ Γκραντ, Τζέιμς Ντάρεν
Σύνοψη: Ο Lucky είναι ένας 90χρονος άθεος που υπερασπίζεται παθιασμένα την ανεξαρτησία του και σε σύγκριση με τους συνομήλικούς του, έχει ζήσει μια πραγματικά «γεμάτη» ζωή. Καθώς νιώθει ότι πλησιάζει προς το τέλος, o Lucky ξεκινά ένα ταξίδι αυτοαναζήτησης. H ταινία, ακολουθεί το πνευματικό ταξίδι του και τους εκκεντρικούς χαρακτήρες που κατοικούν στην μικρή πόλη του, στη μέση του πουθενά, κάπου στην Αμερικανική έρημο.
Διανομή: Filmtrade