9/11/17

Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές - Murder on the Orian Express

Πλούσια παραγωγή σε σκηνοθεσία του πολυτάλαντου Κένεθ Μπράνα, που ανέλαβε και το ρόλο του Ηρακλή Πουαρό.
Το μυθιστόρημα αυτό της Αγκάθα Κρίστι, πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία, είναι γνωστό. Άλλωστε, ως κινηματογραφική ταινία έχει προβληθεί παλαιότερα σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λούμετ (1974) με τον Άλμπερτ Φίνεϊ στο ρόλου του Πουαρό,
ενώ υπάρχει και μια δημοφιλής τηλεοπτική εκδοχή 55 λεπτών της ώρας (1991) με τον Πίτερ Ουστίνοφ και άλλη μια κινηματογραφική παραγωγή του 2001 με τον Άλφρεντ Μολίνα. Οπότε για την υπόθεση, δεν θα μιλήσουμε καθόλου, για να μη χαθεί η μαγεία σε όσους δεν έχουν δει τις προηγούμενες ταινίες, διότι εδώ υπάρχει ένα έγκλημα μέσα σε ένα τρένο αποκλεισμένο στα χιόνια και όλοι όσοι επιβαίνουν θεωρούνται ύποπτοι. Έχουμε μια ταινία του είδους «who-done-it» (ποιος έκανε το φόνο).
Αυτή η παραγωγή όμως ξεχωρίζει από τις προηγούμενες μέχρι σήμερα, διότι διαθέτει ένα all star cast, έναν σκηνοθέτη που έχει καταπιαστεί -και διακριθεί αρκετές φορές- για τη δουλειά του («Φρανκενστάιν της Μέρι Σέλεϊ», «Σλουθ», «Τζακ Ράιαν: πρώτη αποστολή», «Θορ», ακόμα και «Σταχτοπούτα») και εντυπωσιακές σκηνές τόσο μέσα στα βαγόνια όσο και έξω, όπου η κάμερα κινείται με εξαιρετική άνεση.
Ο Κένεθ Μπράνα, έχει καταφέρει χωρίς ψηφιακά μέσα, να αποδώσει με αρκετό μυστήριο, χιούμορ και σωστή δόση suspense την έρευνα του ιδιόρρυθμου βέλγου ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, στον κλειστό χώρο του τρένου, αλλά και στο χιονισμένο τοπίο γύρω από αυτό. Καταφέρνει επίσης, παρά την άνευρη σκηνοθεσία του, να κρατά το θεατή καθηλωμένο στο κάθισμα εξαιτίας κυρίως των ερμηνειών των γνωστών ηθοποιών-επιβατών της αμαξοστοιχίας, που είναι και το ατού της ταινίας.(Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 9/11/17
Είδος: Μυστηρίου / Αστυνομική
Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα
Παίζουν: Κένεθ Μπράνα, Πενέλοπε Κρουζ, Ουίλεμ Νταφόε, Τζούντι Ντεντς, Τζόνι Ντεπ, Μισέλ Φάιφερ, Τζος Γκαντ, Ντέρεκ Τζακόμπι, Τομ Μπέιτμαν, Λέσλι Όντομ Τζούνιορ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Μαρουάν Κενζάρι, Ολίβια Κόλμαν, Λούσι Μπόιντον, Μανουέλ Γκαρσία-Ρούλφο, Σεργκέι Πολούνιν
Μία ιστορία που ξεκινάει ως ένα πολυτελές ταξίδι με τρένο στην Ευρώπη, εξελίσσεται γρήγορα σε ένα από τα πιο κομψά, αγωνιώδη και συναρπαστικά μυστήρια που έχουν ειπωθεί ποτέ. Από τη συγγραφέα των best-sellers, Αγκάθα Κρίστι, το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» αφηγείται την ιστορία δεκατριών άγνωστων ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα τρένο, όπου όλοι είναι ύποπτοι. Ένας άντρας πρέπει να αγωνιστεί ενάντια στον χρόνο, πριν προλάβει ο δολοφόνος να χτυπήσει ξανά.
Διανομή: Odeon