30/11/17

Ο γιός της Σοφίας – Son of Sofia

Μια ταινία για τη δυσκολία προσαρμογής σε ένα ξένο τόπο, αλλά και για την ανικανότητα έκφρασης της αγάπης, ή αντίθετα την ανικανότητα αποδοχής της ή ακόμα και την παντελή έλλειψή της. Στοιχεία που μπορεί να ωθήσουν ένα άτομο στη βία, είτε τη συμβολική, είτε τη φυσική.

Ο μικρός Μίσα φτάνει στην Αθήνα την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για να ζήσει μαζί με τη μητέρα του, η οποία έχει παντρευτεί ήδη τον ηλικιωμένο χήρο, του οποίου είχε αναλάβει τη φροντίδα. Πράγμα που ο μικρός δεν γνωρίζει και όταν το πληροφορείται, αυτό δεν γίνεται με το σωστό τρόπο. 
Από τη μια πλευρά, η Σοφία δεν του εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει στο σπίτι που ζουν και ταυτόχρονα είναι συγκρατημένη απέναντί του για να μη ζηλέψει ο χήρος ότι «μπαίνει σε δεύτερη μοίρα». Από την άλλη ο χήρος, προσπαθεί να μάθει ελληνικά το νεαρό Ρώσο με βάση την αρχή «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια». Αλλά ο μικρός πριν έλθει στην Ελλάδα έχει εκπαιδευτεί ως «πιονέρος» τις αρχές του Λενινισμού. Χάος και κομφούζιο στο μυαλουδάκι του, με αποτέλεσμα ο θεατής να περιμένει την έκρηξη.
Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θρίλερ. Αλλά η Ελίνα Ψύκου έχει κάνει μια ταινία για τον βίαιο τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, για τον τρόπο που η μαμά-πατρίδα εκπαιδεύει τους αυριανούς πολίτες της. Μια ταινία για τη βία που υπόκειται ένα ψάρι έξω απ’ τα νερά του, για την κρυφή βία της οικογενειακής αγάπης, για την διαμόρφωση ταυτότητας, εθνικής, σεξουαλικής, θρησκευτικής, γλωσσικής, πολιτικής… Πολλά τα θέματα.
Ενδιαφέρουσα ταινία και μια αρκετά καλή ερμηνεία του Θανάση Παπαγεωργίου, στο ρόλο μιας αντιφατικής κατά βάθος προσωπικότητας, ενώ καλοί είναι ο μικρός Βίκτορ Κόμουτ, με το αινιγματικό ύφος και η Βάλερι Τσεπλάνοβα, ως Σοφία. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 30/11/17
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου
Παίζουν: Βίκτορ Κόμουτ, Θανάσης Παπαγεωργίου, Βάλερι Τσεπλάνοβα, Αρτέμης Χάβαλιτς, Αρετή Σεϊνταρίδου, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρία Φιλίνη, Μαρίνος Βεσλεμές, Χρήστος Στέργιογλου
Σύνοψη: Το καλοκαίρι του 2004, ο 11χρονος Μίσα φτάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Όσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα, αποκομμένος από το φυσικό του περιβάλλον και κάτοικος πλέον μιας άγνωστης για αυτόν χώρας, θα προσγειωθεί βίαια στον ενήλικο κόσμο με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών.
Διανομή: One from the heart