21/12/17

Ο στόχος - HHhH - The man with the iron heart

Η υπόθεση που βασίζεται σε ιστορικό γεγονός, είναι γνωστή και από την ταινία «Επιχείρηση Ανθρωποειδές» (Anthropoid - 2016) του Σιν Έλις, μόνον που αυτής εδώ ο αρχικός τίτλος «HHhH» βασίζεται στα αρχικά της φράσης Himmlers Hirn heißt Heydrich, που σημαίνει «Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ» και είναι ο τίτλος του ομώνυμου βιβλίου του Λορέν Μπινέτ (εκδ. Κέδρος).

Αν έχεις δει την προηγούμενη ταινία, ετούτη δω σε αφήνει παντελώς αδιάφορο. Εάν δεν την έχεις δει, το ενδιαφέρον σου κεντρίζεται στην αρχή με την ανάλυση της κτηνώδους προσωπικότητας του Χάιντριχ και μετά αδυνατίζει στην περιγραφή της Αντίστασης, όπου φαίνεται ότι, η δολοφονία αυτού του κτήνους από τα δύο νέα και άπειρα στο είδος αυτό της αποστολής παιδιά, δεν πρόκειται να αλλάξει την πορεία του πολέμου αν πετύχουν και θα επιφέρει σκληρά αντίποινα στους Τσέχους εάν αποτύχουν.
Προβλέψιμη, ακόμα και αν δεν έχεις δει την προηγούμενη, η ταινία του Σεντρίκ Χιμένεζ αντέχεται μόνο χάρη στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών. 
Να σημειώσω ότι πριν από αυτές τις ταινίες έχει προηγηθεί με το ίδιο ιστορικό θέμα και η ταινία Operation Daybreak (1975) του Λούις Γκίλμπερτ (που έφερε τον τίτλο «Ο ένας από τους επτά ήταν προδότης»).
INFO
Προβάλλεται από 21/12/17
Είδος: Περιπέτεια / Δράσης 
Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Χιμένεζ
Παίζουν: Τζέισον Κλαρκ, Τζακ Ο' Κόνελ, Ρόζαμουντ Πάικ, Μία Βασικόβσκα
Σύνοψη: 1942. Κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία. Δύο Τσεχοσλοβάκοι μέλη της Αντίστασης και σταλμένοι από το Λονδίνο φτάνουν στην Πράγα με αποστολή να δολοφονήσουν τον πιο επικίνδυνο άντρα του Γ’ Ράιχ: τον Ράινχαρντ Χάιντριχ, «το ξανθό κτήνος», τον «δήμιο της Πράγας», τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, το δεξί χέρι του Χάινριχ Χίμλερ. Πρόκειται για την Επιχείρηση Ανθρωποειδές, μία από τις πιο τολμηρές και ηρωικές απόπειρες του Β’ Παγκόσμιου πολέμου.
Η ιστορία μίας από τις πιο επικίνδυνες φυσιογνωμίες του Ναζιστικού καθεστώτος και των γενναίων ανθρώπων που επιδίωξαν να τον σκοτώσουν. Ο Ράινχαρντ Χάιντριχ εμφανίστηκε σαν μετεωρίτης για να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς και τρομακτικούς άνδρες στην ιεραρχία του Τρίτου Ράιχ.
ο Ράινχαρντ Χάιντριχ ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την ιδεολογία των Ναζί μέσω της γυναίκας του Λίνα, μια Γερμανίδας αριστοκράτισσας που τον ακολούθησε σε όλη του την ανοδική πορεία στην εξουσία ως ένας από του αρχιτέκτονες της «Τελικής Λύσης».
Διανομή: Spentzos Film