1/12/17

USSAK

Μερικοί διαφορετικοί χαρακτήρες, ζουν σε μια μελλοντική Αθήνα, που απέχει γύρω στα 20 με 30 χρόνια από σήμερα, μια ζωή άθλια, υποβαθμισμένη, περιθωριακή, την ίδια ώρα που μια ακαθόριστη εξουσία (η Ακρόπολη δεσπόζει ως θέα από τα γραφεία της), αλλά αυταρχική, σχεδιάζει πλάνα περαιτέρω εκμετάλλευσής τους. Προς το χειρότερο, δηλαδή.

Με σκοτεινές εικόνες από φυσικούς χώρους, που με το ρεαλισμό τους «τρομάζουν» το θεατή, ο σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης (που πιστεύει στην αρχή: «Να διεκδικούμε το χώρο να ονειρευόμαστε: να στήνουμε γύρω μας εκδοχές μιας πραγματικότητας ιδανικής και δίκαιης»), έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δυστοπικό φιλμ, που σπάνια έχω συναντήσει στην ελληνική κινηματογραφία και μάλιστα γυρισμένο σε ένα χώρο, όπως το εργοστάσιο των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, το οποίο ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, θέλει να μετατρέψει σε χώρο πράσινου και αναψυχής.
Οι χαρακτήρες της ταινίας του, μια περιπλανώμενη περφόρμερ, ένα μυστηριώδες νεαρό κορίτσι, ένας drag showman, ένας συνειδητά περιθωριακός τύπος και ομάδες ανθρώπων της υπαίθρου κινούνται ως ήρωες ενός δυσάρεστου, απαισιόδοξου κόμικ, που όμως ετοιμάζονται να κάνουν την επανάστασή τους εναντίον των ανθρώπων της ακαθόριστης εξουσίας που προανέφερα.
Η εξαιρετική φωτογραφία του Γιάννη Φώτου και η αποσπασματική αφήγηση (σαν σχέδια ενός story board), καθιστούν ενδιαφέρουσα την ταινία. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 1/12/17
Είδος: Δράμα / Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Κατζουράκης
Παίζουν: Θάνος Αλεξίου, Κάτια Γέρου, Νέλλη Θεοφιλοπούλου, Καμίλο Μπετανκούρ, Νίκος Νίκας, Δημήτρης Πολύτιμος, Δημήτρης Πουλικάκος, Θεοδώρα Τζίμου, Γιάννης Τσορτέκης, Άντριαν Φρίλινγκ, Τάσος Κονταράτος,  Σταύρος Μαρκουλάκης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Ρήγας Αξελός, Γιάγκος Ανδρεάδης
Σύνοψη: Σε μια χώρα που πάσχει, κάπου στο μέλλον, πρόσωπα βυθισμένα σε απάθεια και ψευδαισθήσεις, μέσα από συναντήσεις και άγριες συγκρούσεις, αφυπνίζονται και διεκδικούν μιαν άλλη ζωή. Μικροί θύλακες αντίστασης, αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους, διαμορφώνοντας τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και, το σημαντικότερο, τα δικά τους ιδανικά, δίνοντας τις δικές τους μάχες. Μπορεί κανείς μέσα σε ακραίες συνθήκες να διεκδικήσει μια ολοκληρωμένη ζωή και όχι μόνο την επιβίωσή του; Μήπως αυτό είναι ουτοπία; Και τι σημαίνει ουτοπία;
Η ταινία εκτυλίσσεται μετά από 2 – 3 δεκαετίες, σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου κυριαρχούν μελανοχίτωνες, ξένοι επενδυτές και δημοσιογράφοι προσκολλημένοι της εξουσίας.
Διανομή: New Star