22/2/18

Μαζί ή τίποτα – In the fade

Ο Φατίχ Ακίν («Μαζί, ποτέ», «Η άκρη του ουρανού», «Soul kitchen»), για άλλη μια φορά αναπτύσσει ένα από τα θέματα που τον απασχολούν, αυτό των μεταναστών και της ξενοφοβίας, παράλληλα με μια ιστορία απώλειας και εκδίκησης. 

Αυτή τη φορά, εμπνευσμένος από μια σειρά δολοφονιών από νεοναζί με θύματα οκτώ Τούρκους, έναν έλληνα και μια γερμανίδα αστυνομικό, καθώς και μία από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές δίκες στην ιστορία της Γερμανίας, ο Φατίχ Ακίν επικεντρώνεται περισσότερο στο θέμα της απώλειας και αυτό της εκδίκησης, χρησιμοποιώντας τα θέματα της μετανάστευσης και των νεοναζί σαν φόντο και ως γενεσιουργό αιτία για την απόδοση δικαιοσύνης δια της αυτοδικίας. 
Έτσι, καθοδηγεί υπέροχα την Νταϊάν Κρούγκερ, η οποία έξω από τα στερεότυπα του Χόλιγουντ και μιλώντας γερμανικά, υποδύεται την Κάτια που χάνει τον άντρα της, κουρδικής καταγωγής και το γιο της ταυτόχρονα, από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας η οποία έχει τοποθετηθεί μπροστά στο γραφείο του και μέσα στην οδύνη της αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια της.
Εξαιρετική η ερμηνεία της Κρούγκερ. Είναι καθηλωτική, πάνω σε ένα σενάριο που θίγει πολλά και επίκαιρα θέματα και με ανάπτυξη, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, με εξαίρεση μια μικρή «κοιλιά», από το σημείο που η Κάτια αποφασίζει να εκδικηθεί το θάνατο των δικών της ανθρώπων.
Ο Φατίχ Ακίν, συνηθισμένος στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, δείχνει μια μικρή αδυναμία στο «θριλερικό» κομμάτι της εκδίκησης, χωρίς όμως να αποσπά το ενδιαφέρον του θεατή από το δράμα (και όχι μελόδραμα) της χαροκαμένης μάνας. 
Επαναλαμβάνω ότι η Κρούγκερ (η Ωραία Ελένη, της «Τροίας» του Πίτερσεν) αποτελεί την έκπληξη της ταινίας. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 22/2/18
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν
Ηθοποιοί: Νταϊάν Κρούγκερ, Νούμαν Ακάρ, Ούλριχ Τουκούρ, Γιοχάνες Κρις, Ντένις Μοσκίτο, Γιοχάνες Κρις, Σάμια Σανκρίν
Σύνοψη: Από το πουθενά, η ζωή της Κάτια καταρρέει όταν ο κουρδικής καταγωγής σύζυγός της, Νούρι και ο μικρός τους γιος, Ρόκο, σκοτώνονται σε μια βομβιστική επίθεση. Με τη βοήθεια φίλων και συγγενών, η Κάτια καταφέρνει να αντέξει το σοκ και προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Όμως, η αναζήτηση των ενόχων και η διαλεύκανση των κινήτρων πίσω από τη δίχως νόημα τραγωδία περιπλέκει το πένθος της και κρατά ανοιχτές τις πληγές της. Ο Ντανίλο, δικηγόρος και καλύτερος φίλος του Νούρι, εκπροσωπεί την Κάτια στη μετέπειτα δίκη ενάντια σε δύο υπόπτους: ένα νεαρό ζευγάρι που κινούνταν σε νεοναζί κύκλους. Η απόφαση του δικαστηρίου φέρνει την Κάτια στα άκρα, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική: απαιτεί δικαιοσύνη.
Διανομή: Rosebud21