13/2/18

Δύο βιβλία με τον Άλεξ Κρος (του James Patterson)

Ο συγγραφέας Τζέιμς Πάτερσον δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Τα περισσότερα μυθιστορήματά του, έχουν κυκλοφορήσει σε σχήμα τσέπης από τη Bell, ενώ από εκείνα με ήρωα τον επιθεωρητή Άλεξ Κρος, δύο («Και ήρθε μια αράχνη» και «Φίλα τα κορίτσια»), μεταφέρθηκαν με επιτυχία στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Μόργκαν Φρίμαν. Η σειρά με ήρωα τον Άλεξ Κρος είναι εξαιρετικά δημοφιλής και τούτο διότι ο Κρος είναι ένας γήινος ντετέκτιβ χωρίς χαρακτηριστικά υπερήρωα. Είναι ένας οικογενειάρχης, με προτερήματα και ελαττώματα που όμως κάνει καλά τη δουλειά του και οι άνθρωποι που αγαπά βρίσκονται δίπλα του για να του δίνουν δύναμη να αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες της ζωής.

Τα δύο τελευταία μυθιστορήματα που διάβασα στις αρχές του χρόνου («Προσευχήσου, Άλεξ Κρος» και «Ορκίσου, Άλεξ Κρος» των εκδόσεων Bell), νομίζω ότι είναι πρώτη φορά, στα οποία η υπόθεση που απασχολεί τον Κρος δεν σταματά στο πρώτο αλλά συνεχίζεται και στο δεύτερο, παρόλο που εδώ κυκλοφόρησαν με μεγάλη διαφορά χρόνου. Τα διάβασα μαζί, μέσα στον Ιανουάριο που το ένα μου χέρι… υπολειτουργούσε λόγω ενός ατυχήματος που είχα, και με κράτησαν μέχρι τέλος.
Ο Άλεξ Κρος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να προστατεύει τους άλλους, αυτή τη φορά είναι ανίκανος να προστατεύσει ακόμη και τους πιο δικούς του ανθρώπους. Την οικογένειά του, το πιο ευαίσθητο σημείο του. Αυτήν, αποφάσισε να πλήξει ένας ευφυής και ψυχωτικός άντρας, ο οποίος με τον τρόπο του αναγκάζει τον Κρος να παίξει το πιο θανάσιμο παιχνίδι της καριέρας του και ο Κρος πρέπει να δώσει σ' αυτόν τον παρανοϊκό ό,τι του ζητάει, για να έχει μια πιθανότητα να σώσει τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του.
Η γραφή του Πάτερσον είναι όπως πάντα κοφτή και στακάτη, περιγραφική και σε βάθος, με χαρακτήρες βγαλμένους μέσα από τη ζωή και χαρακωμένους από τις γλυκές αναμνήσεις ή τα τραύματα της παιδικής ηλικίας. 
Τα δύο βιβλία, διαβάζονται και ως αυτοτελή, αλλά ουσιαστικά είναι ένα. Με μια υπόθεση, που φέρνει τον Άλεξ Κρος σε πολύ δύσκολη θέση και σε μια κατάσταση απόγνωσης, προσωπικού μίσους και εκδίκησης. Αυτό που ελκύει τον αναγνώστη, είναι το εάν ο Κρος θα καταφέρει να φτάσει στο τέλος έχοντας κρατήσει την ανθρωπιά του, ή εάν θα γίνει ένα αδίστακτο κτήνος, όπως ο ψυχωτικός τύπος που τον στοιχειώνει. Καλή ανάγνωση.