15/2/18

Η μορφή του νερού – The shape of water

Ένας Ντελ Τόρο έξω από τα νερά του, αλλά πάντοτε ενδιαφέρων. Ως σωστός παραμυθάς, αυτή τη φορά βυθίζεται στα νερά της Μαύρης Λίμνης, ανασύρει το Πλάσμα (The Creature from the Black Lagoon), που είχε τρομοκρατήσει τους κινηματογραφόφιλους το 1954, το αφήνει στα χέρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών,
ενώ το αναζητούν Ρώσοι κατάσκοποι και το βάζει να ερωτευτεί μια μουγγή, αλλά όχι κουφή καθαρίστρια, που θέλει να το απελευθερώσει, διότι πάνω του βλέπει κάτι δικό της: τη μοναξιά, την περιθωριοποίηση, τη διαφορετικότητα.
Ο Ντελ Τόρο, έχει πάρει κάτι από την ταινία του 1954 (τη μορφή του πλάσματος και την προέλευσή του, τον Αμαζόνιο όπου οι τοπικές φυλές το θεωρούσαν θεϊκό πλάσμα), κάτι από την ιστορία «Η ωραία και το τέρας», κάτι από τα ασπρόμαυρα μιούζικαλ της εποχής, η οποία χαρακτηριζόταν από τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Ανατολής – Δύσης, τον ανταγωνισμό στο διάστημα, το ρατσισμό, κάτι απ’ όλα –τέλος πάντων- και έχει στήσει μια αλλόκοτη ιστορία αγάπης, στην οποία το καλό και το κακό, η αθωότητα και η απειλή, η ψυχική ομορφιά και ηθική ασχήμια, μπλέκονται αριστουργηματικά και μαζί με τις πραγματικά πολύ καλές ερμηνείες (παίζει και η Οκτάβια Σπένσερ, δεξιά στη φωτό), σου κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος.
Είναι τόσο τέλεια στημένος ο μαγικός κόσμος του Ντελ Τόρο σ’ αυτή την ταινία (φωτογραφία, κοστούμια, ντεκόρ, ρομαντική μουσική του Ντεσπλά), που ξεχνάς ότι «το παραμύθι δεν έχει δράκο», αλλά έναν εξαιρετικά «κακό» αμερικανό πράκτορα, που τον υποδύεται τέλεια ο Μάικλ Σάνον. 
Είναι τόσο μαγευτικό το σύμπαν του Ντελ Τόρο, που αν το εγκαταλείψεις για μια στιγμή, αυτό που θα σου κακοφανεί είναι ένα: το γεγονός, ότι μέσα στη δίνη του Ψυχρού Πολέμου και σ’ αυτό το εξαιρετικά μυστικό κυβερνητικό εργαστήριο υψηλής ασφαλείας, με τις θωρακισμένες πόρτες και τη στρατιωτική αστυνομία που περιφέρεται, ανάμεσα σε επιστήμονες, στρατιωτικούς και πολιτικούς προϊστάμενους, μια καθαρίστρια (η υπέροχη Σάλι Χόκινς, αριστερά στη φωτό)) κινείται ανενόχλητη και έρχεται σε επαφή με το Πλάσμα (to know us better) για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς κανείς να αντιληφθεί τίποτα. Αλλά είπαμε: Παραμύθι δια χειρός Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο είναι αυτό... (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 15/2/18
Είδος: Φαντασίας / Δράμα / Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο  
Παίζουν: Σάλι Χόκινς, Μάικλ Σάνον, Οκτάβια Σπένσερ, Μάικλ Στούλμπαργκ, Νταγκ Τζόουνς, Ρίτσαρντ Τζένκινς
Σύνοψη: Εγκλωβισμένη σε μια μοναχική, μονότονη ζωή, η Ελάιζα εργάζεται ως καθαρίστρια σε ένα μυστικό κυβερνητικό εργαστήριο υψηλής ασφαλείας. Η ζωή της αλλάζει δραματικά όταν η ίδια και η συνάδελφός της, η Ζέλντα, ανακαλύπτουν μία αυστηρά απόρρητη κυβερνητική υπόθεση: ένα αμφίβιο πλάσμα που είναι καταδικασμένο να μείνει φυλακισμένο στις εγκαταστάσεις ώσπου να αρχίσουν τα πειράματα πάνω του. Η Ελάιζα θα νιώσει έναν ισχυρό δεσμό με το αλλόκοτο πλάσμα και θα αποφασίσει να το σώσει, ενάντια στις προσπάθειες του αδίστακτου πράκτορα Στρίκλαντ, σε μια υπέροχη ιστορία αγάπης που εξερευνά τις φαντασιώσεις που δημιουργούμε, τα μυστήρια που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και τα τερατουργήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Διανομή: Odeon