22/3/18

Ραντεβού εκεί ψηλά - Au revoir là-haut

Μια συγκλονιστική ταινία για τα ψυχικά τραύματα που αφήνει ο πόλεμος, για τον θάνατο, τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα και τη χειραγώγηση. Η ταινία είναι βασισμένη μυθιστόρημα του Πέρ Λεμέτρ «Καλή αντάμωση εκεί ψηλά», που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μίνωας, ενώ ο Αλμπέρ Ντιποντέλ που γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί την ταινία, κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ είναι ήδη σχεδόν θαμμένος, ο Αλμπέρ θα σωθεί από τον σύντροφό του Εντουάρ. Ο τελευταίος όμως είναι άτυχος. Ένα βλήμα ανατινάζεται μπροστά του και του παραμορφώνει το πρόσωπο. Ο Αλμπέρ ευγνώμων, τον φροντίζει, παρέχοντάς του μορφίνη και μια ψεύτικη ταυτότητα, καθώς ο Εντουάρ, συντετριμμένος από την εμφάνισή του, προτιμά να θεωρείται νεκρός από την πλούσια οικογένειά του και ειδικά από τον πατέρα του, που πάντα τον απέρριπτε για την καλλιτεχνική του φύση. Είναι καταπληκτικός ζωγράφος. Όμως το μυστικό τους δεν θα μείνει για πάντα…
Οι ζωές των βασικών χαρακτήρων θα συγκλίνουν δραματικά σε ένα αποκαλυπτικό, δυναμικό και λυτρωτικό φινάλε, όπως συμβαίνει σε κάθε τραγωδία. Πλην όμως, ο σκηνοθέτης έχει φροντίσει να απομακρυνθεί σταδιακά από τον ρεαλισμό και να εστιάσει στα συναισθήματα των πρωταγωνιστών του, που χαρακτηρίζονται από έναν εσωτερικό πόλεμο, ακόμα και μετά την επιστροφή τους στην καθημερινότητα. Ο δε τρόπος που το κάνει, δεν απέχει πολύ από το να φαντάζει σουρεαλιστικός, θυμίζοντάς μου το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Άντερσον.
Πλούσιο σε εικόνα και λόγο κινηματογραφικό φιλμ, το οποίο απεικονίζει εξαιρετικά την εποχή της δεκαετίας του ’20 περιγράφοντας ταυτόχρονα τις βίαιες ζωές, τους κερδοσκόπους και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν έναν πόλεμο που σημάδεψε έντονα την Ευρώπη και ειδικότερα τους Γάλλους. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 22/3/18
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Αλμπέρ Ντιποντέλ 
Παίζουν: Ναουέλ Περέζ Μπισκαγιάρ, Αλμπέρ Ντιποντέλ, Λορέν Λαφίτ, Νιλς Άρεστραπ, Μέλανι Τιερί
Σύνοψη: Νοέμβριος 1918. Λίγες μέρες πριν από την Εκεχειρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Εντουάρ Περικού σώζει τη ζωή του Αλμπέρ Μαγιάρ. Οι δύο άνδρες δεν έχουν τίποτα κοινό, εκτός από τον πόλεμο. Ο υπολοχαγός Πραντέλ, διατάζοντας μια άσκοπη επίθεση, καταστρέφει τις ζωές τους. Στα ερείπια του μακελειού αυτού, αποφασισμένοι να ζήσουν, οι δυο τους προσπαθούν να επιβιώσουν όπως μπορούν. Έτσι, και καθώς ο Πραντέλ σχεδιάζει να κάνει μια περιουσία πάνω στα πτώματα των θυμάτων του πολέμου, ο Αλμπέρ και ο Εντουάρ ετοιμάζουν μια μνημειώδη απάτη με τις οικογένειες των πενθούντων.
Διανομή: Odeon